Nyhetsarkiv
En svartvit bild av östra delen av muren, där en port syns,
Människor vid insidan av östra delen av Visby medeltida ringmur, med Österport och Kvarntornet. Riksantikvarieämbetets webbserver finns också i Visby. Foto: ( PDM)

Lansering den 28 november 2017

Välkommen till vår nya webbplats!
Tisdagen den 28 november, tryckte vi på knappen som flyttade vår förra webbplats till gamla.raa.se och den här nya fina blev samtidigt www.raa.se.

Varför är ju kanske frågan man ställer sig? Den förra var ju så bra och den är ju bara fem år gammal. Det finns två starka skäl, och såklart många mindre. Huvudskälet var att den behovsanalys och användarundersökning vi gjorde visade att vår webbplats inte riktigt uppfyllde de krav som våra användare hade på den.

Många använder vår webbplats i sitt yrkesutövande och då är det såklart extra viktigt att webbplatsen fungerar som den ska, annars kan inte våra användare uppfylla sitt uppdrag och då kan inte vi uppfylla det uppdrag som vi har. Därför har vi strukturerat om och lagt väldigt mycket mer fokus på just den typen av användare, för att de lättare och snabbare ska hitta vad de söker.

Sök

Stort fokus ligger på sökfunktionen, eftersom användartesterna visar att det är otroligt svårt att ta fram en menystruktur som passar de flesta. Sök-funktionen är också något som vi kommer att ständigt arbeta med för att förbättra.

Det andra tyngre skälet var att det var dags att göra något åt själva koden bakom webbplatsen så att vi fortsatt kan ha hög driftsäkerhet och att framtida uppdateringar kan göras mycket snabbare och smidigare.

Tillgänglighet

Vi vill att vår webbplats ska vara så tillgänglig och öppen som det bara går och med den här uppdateringen så ska det tekniska (koden med mera)  uppfylla de regler och riktlinjer som finns när det gäller tillgänglighet. Det återstår alltid jobb med själva innehållet och det arbetet kommer att fortsätta under hela 2018 också (om det någonsin tar slut) för att vi ska vara säkra på att innehållet är rätt, tillgängligt och uppdaterat.

Nytt navigeringssystem

Förutom att vi satt sökfunktionen i fokus så har vi ändrat på navigeringen. Borta är menyn till vänster som blev helt ogenomtränglig när man kom ner ett par nivåer i strukturen och istället finns det en övergripande meny som snabbt ger en överblick över det två översta nivåerna och sedan kommer man till det vi kallar navigationssidor som ska ge snabba ingångar till det man är ute efter.

Döda länkar och andra fel

Eftersom vi har flyttat över sidorna till den nya webbplatsen och samtidigt rensat och strukturerat om så kan det dyka upp trasiga länkar, framför allt på externa webbplatser som länkar till oss. Vi arbetar febrilt med att lösa dessa och peka om så att man inte ska hamna galet.

Det finns också en risk för andra knasigheter som vi ännu inte har hittat trots många tester och genomgångar och hittar ni något som är knasigt eller en trasig länk eller om ni helt enkelt inte hittar det ni letar efter så kontakta oss på webb@raa.se så ska vi åtgärda felet och hjälpa er tillrätta.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: