Nyheter
Julgransförsäljning i Örebro år 1967. En av de bilder från Örebro läns museum som nu finns tillgängliga via K-samsök. Foto: ( PDM)

Örebro läns museum och Postmuseets samlingar når storpublik

Örebro läns museum är den senaste organisationen att ansluta sig till K-samsök. På så sätt når deras samlingar nu en mycket större publik. Väl ansluten till K-samsök kan man sedan göra som Postmuseet: låta sina bilder bli sökbara i portalen Europeana och nå många miljoner människor.

K-samsök är ett verktyg för små och stora organisationer för att tillgängliggöra kulturarvsdata för en bredare publik. Kopplat till K-samsök finns ett webbgränssnitt – söktjänsten Kringla. Det är i Kringla som nu över 121 000 objekt från Örebro läns museum kan beskådas. I Sverige finns det cirka 60 organisationer som har anslutit sig till K-samsök och därmed gör sina samlingar tillgängliga för många fler.

När en organisation valt att leverera till K-samsök är det sedan enkelt att låta bilderna visas i Europeana, en digital kulturarvsportal som har miljontals besökare. Postmuseum har nyligen valt att göra detta.

Om K-samsök

K-samsök är en teknisk infrastruktur som fungerar likt en kopplingsdosa mellan organisationens egna databaser och de som vill använda informationen, exempelvis på webbsidor eller i appar. Det är enkelt att leverera data till K-samsök och såväl ett nationellt museum som en hembygdsförening kan ansluta sig. Det finns inga krav på system eller hur er data är strukturerad, men den måste vara uppmärkt med information om hur den får användas.

Om er organisation har anslutit sig till K-samsök går det sedan enkelt att även leverera er information till Europeana. Europeana är en samlande plattform för Europas digitala kulturarv med över 50 miljoner digitala objekt från arkiv, bibliotek och museer, exempelvis från Louvren och British Library men också en mängd mindre aktörer från hela Europa.

Kontakta oss om du vill veta mer!

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: