Nyheter
Färgforum 2018 på Katrinetorp, MalmöFoto: (CC BY)

Att kommunicera färg – Färgforum 2018

I år hölls Färgforum, den sjunde i ordningen, på Katrinetorp i Malmö. Årets tema Målande förmedling – att kommunicera färg hade samlat nära hundra deltagare, som under två dagar lyssnade och deltog i föredrag och visningar av den historiska miljön på Katrinetorp.

Färgforum är Riksantikvarieämbetets årliga konferens om färg i bebyggelse. Konferensen arrangeras tillsammans med Statens fastighetsverk, Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Göteborgs universitet och Hantverkslaboratoriet. I år var även Malmö stad med som arrangörer.

Föreläsarna på Färgforum var en blandning av målare, konservatorer, arkitekter, färgproducenter och byggnadsantikvarier. Publiken hade också en stor professionell bredd, mycket glädjande var att studenter från våra grannländer hade tagit sig till Färgforum. De olika yrkesgrupperna var engagerade i diskussioner och jämförelser mellan länder och branscher. Framförallt diskuterades regelverk och bedömningssystem för linoljefärg. Ämnet kan ha varit årets hetaste potatis, inklusive den planerade nedläggningen av Måleriyrkets museum.

Konferensen avslutades med en guidad busstur. Tyke Tykesson, byggnadsantikvarie på Malmö stad, visade exempel på Malmös funktionalism och berättade om modernismens framväxt i stad och periferi.

Vi vill tacka Katrinetorps personal och Malmö stad för möjligheten att ha konferensen gården och för den fantastiska miljön och servicen.

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: