Nyhetsarkiv
Kulturministern Alice Bah Kuhnke vid Europaårets monter i Cannes Foto: ( CC BY)

Europaåret för kulturarv i Cannes med ministerbesök

EU-initiativet Europaåret för kulturarv 2018 vill belysa kvalitativa kulturarvsprojekt i hela Europa. I Sverige, där Riksantikvarieämbetet samordnar året, deltar just nu närmare 100 projekt och evenemang. Bland annat projektet ”Ingmar Bergmans Skåne” som liksom Europaåret fanns på plats under filmfestivalen i Cannes.

2018 firas Ingmar Bergman 100 år med olika initiativ i hela världen. Många av dem medverkar under Europaåret för kulturarv då filmarvet är ett av fokusområdena. Flera av de svenska deltagande projekten fanns på plats under filmfestivalen i Cannes. Ett av dem, ”Ingmar Bergmans Skåne”, är ett initiativ från Film i Skåne med stöd från Region Skåne i syfte att tillsammans med ett antal aktörer och kommuner vidareutveckla film- och kulturarvet kring Ingmar Bergman i Skåne och göra det tillgängligt för både en nationell och internationell publik.

Tillsammans med Film i Skåne fanns Europaåret för kulturarv på plats i Cannes i den skandinaviska paviljongen. Kulturminister Alice Bah Kuhnke besökte paviljongen tillsammans med Sveriges ambassadör i Frankrike Veronika Wand-Danielsson och chefen för Svenska Institutet i Paris kulturråd Ewa Kumlin. Året till ära var temat Ingmar Bergman med bland annat en utställning från Svenska Institutet om Bergmans liv och möbler inspirerade av Bergmans verk signerade designelever vid Träcentrum i Nässjö.

Under filmfestivalen i Cannes höll även EU:s ramprogram Kreativa Europa, som är ett av finansieringsprogrammen under Europaåret, flera presentationer och seminarier.

Läs mer om initiativet ”Ingmar Bergmans Skåne”.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: