Nyhetsarkiv
Närbild på en insikt som kryper på grönt tygunderlag.
Långsprötad silverfisk, latin Ctenolepisma longicaudata, äter främst material som innehåller stärkelse, som papper och tapeter. Den är ett problem på många kulturinstitutioner och kan komma in i byggnader med nytt byggmaterial. Foto: ( CC BY)

Nya Vårda väl-blad om samordnad skadedjurskontroll – IPM

Har ni problem med skadedjur i samlingarna? Samordnad skadedjurskontroll är det samlade arbetet för att förebygga och motverka skadedjursangrepp. Begreppet samordnad skadedjurskontroll kommer från engelskans integrated pest management (IPM) och omfattar skadedjur, mögel och bakterier.

Metoden används för att begränsa och få kontroll över de skadedjur som kan förstöra våra museisamlingar och är ett miljövänligare alternativ till bekämpningsmedel. Skadedjur som inte upptäcks i ett tidigt skede kan orsaka oersättliga skador på samlingar och bli mycket kostsamma för ett museum.

Riksantikvarieämbetet arbetar för att sprida kunskap om metoden och nu finns sju nya Vårda väl-blad om samordnad skadedjurskontroll – IPM att ladda ner från hemsidan: www.raa.se/vardaval.

PRE-MAL är de svenska museernas, bibliotekens och arkivens skadedjursgrupp. PRE-MAL anordnar bland annat kurser i samordnad skadedjurskontroll – IPM, för de som arbetar med samlingar. För mer information: https://www.raa.se/samhallsutveckling/riskhantering-och-katastrofberedskap/skadedjur-och-mogel/pre-mal/.

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: