Nyheter
Du kan bland annat se Ida Östenberg, Pontus Wasling och Sada Mire på Kunskapskanalen den här veckan.Foto: (CC BY)

Höstmötet på Kunskapskanalen

Med start idag, måndag 4 februari, kan du se flera av programpunkterna från Riksantikvarieämbetets höstmöte 2018 på Kunskapskanalen.

Bland annat kan du se Ida Östenberg prata om de långa tidsperspektivens betydelse, Pontus Wasling om minnets mekanismer och Sada Mire om hur hennes resa i livet påverkat hennes syn på forntiden, nutiden och framtiden.

De ligger även på UR Samtiden att titta på när du vill.

Kunskapskanalen är ett samarbete mellan Sveriges Television och Utbildningsradion.

Läs mer om Riksantikvarieämbetets höstmöte.

Utdrag ur programtablån:

Måndag 4 februari

14:00 Bildning som demokratiprojekt i en splittrad tid
Ida Östenberg, författare och docent i antikens kultur och samhällsliv, argumenterar för de långa tidsperspektivens betydelse. Med exempel från antikens Grekland och Rom belyser hon samtiden med särskilt intresse för demokrati, nationalism och betydelsen av bildning.

15:10 En personlig resa i en föränderlig tid
Sada Mire kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Idag är hon arkeolog och gästprofessor vid Leiden Universitet i Nederländerna. Här talar hon om hur hennes resa påverkat hennes syn på forntiden, nutiden och framtiden.

16:25 Det senaste från Uppåkra arkeologiska center
Under tusen år var skånska Uppåkra en maktplats. I dag beskriver Karin Nilsson, från Stiftelsen Uppåkra arkeologiska center, det som en innovativ mötesplats med fokus på barn och arkeologisk metodik.

Tisdag 5 februari

14:00 Kulturarvet och socialt hållbar utveckling
Jenny Lönn är kommunikationsstrateg och menar att världen blir alltmer komplex. Samtidigt är efterfrågan på tydlighet större än någonsin. Vad innebär detta för kulturarvets potential att bidra i en socialt hållbar samhällsutveckling?

15:10 Minnet fram och tillbaka
Pontus Wasling forskar om minnets mekanismer och talar utifrån sin bok ”Minnet, fram och tillbaka” om den avgörande roll som våra minnen spelar.

16:10 Från Davos till Karlshamn
I somras klubbades Davosdeklarationen ”Towards a high-quality Baukultur for Europe”. Hur landar den i Karlshamn? Emina Kovacic, stadsarkitekt i Karlshamn, delar med sig av sina perspektiv på arkitektur, rotlöshet och platstillhörighet.

Onsdag 6 februari

14:00 Identitet, minnet och meningen med kulturarvet
Ett tvärdisciplinärt samtal om människans förutsättningar att förhålla sig till tid, minne, komplexitet och förändring. Med Carl Reinhold Bråkenhielm, präst och professor i empirisk livsåskådningsforskning, Pontus Wasling, hjärnforskare, samt Keith Wijkander, arkeolog, författare och mångårigt verksam inom svensk kulturpolitik.

14:30 Kulturarvet och framtiden
Sara Sabatini forskar i konsthistoria vid universitetet i Genua. Hon ingår i det europeiska nätverket ESACH som är ett gränsöverskridande nätverk för samarbete inom kulturarvet.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: