Nyhetsarkiv
Uppbyggnad och färdigställande inför invigningen i Kristianstad. Foto: ( CC BY)

Testar containern som utställningsformat

Utställningen Skate 2019 går att uppleva även när den är stängd. Med projektioner och titthål ger den en upplevelse även nattetid.Foto: (CC BY)

Två containers, oändliga möjligheter? Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad och Regionmuseet Kristianstad utforskar ett nytt koncept för mobila vandringsutställningar.

Skate 2019 är en mobil vandringsutställning som förmedlar unga skateboardåkares personliga berättelser. Med kameror och skateboards gestaltar de sin vardag och sina upplevelser. Utställningen invigs i Kristianstad 24 maj.

Utmanande koncept

Produktionen har varit ett samarbete mellan museet, Bryggeriets gymnasium i Malmö och lokala skateföreningar runtom i Sverige, samt formgivaren Nils Lilja, Blekinge Tekniska högskola och Riksantikvarieämbetet. Utställningskonceptet, med två containers som ska turnera utan personal från museet och tas emot och installeras av lokala skateföreningar, och dessutom förmedla helt olika upplevelser dagtid och kvällstid, rymde flera intressanta utmaningar för vår utställningsverkstad.

– Vi såg att vi skulle kunna testa nya idéer och ta fram kunskap som kan bli intressant för många museer, säger medietekniker Oscar Engberg.

Känt behov

Han och kollegorna i utställningsverkstaden har bidragit med rådgivning och metodstöd kring konstruktionen, vandringsbarheten och tekniklösningarna. Särskilt intressant har det varit att utforska containern som format, och hur en vandringsutställning som står på offentlig plats kan levandegöras och skapa nyfikenhet även när den är stängd.

– Vi vet att det är många museer som är nyfikna på sätt att skapa flexibla och mobila vandringsutställningar, och eftersom containern är ett så etablerat och lätthanterligt format ville vi vara med och undersöka den potentialen närmare, säger utställningstekniker Jesper Cederlund.

Mer detaljer i K-blogg

Hur man gjorde för att ge utställningen liv kvällstid kan ni se lite av i filmen nedan. Men mer detaljerade beskrivningar av utställningsverkstadens erfarenheter och slutsatser från projektet publiceras inom kort i K-blogg, för den som är intresserad. Bland annat listas för- och nackdelar med containern och vad man bör tänka på om man väljer det formatet. Vi kommer också att skriva om tekniklösningarna för fisheye-kikhålet och spegelspridning av projektioner. Du som är nyfiken på våra lösningar och andra frågor kring mobila format och vandringsbarhet är också alltid välkommen att kontakta utställningsverkstaden. 

Utställningen Skate 2019 besöker under sommaren besöka åtta städer och projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden. Läs mer om turnédatum etc. hos Regionmuseet Kristianstad.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterad information Visa eller stäng

Två containers, oändliga möjligheter? Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad och Regionmuseet Kristianstad utforskar nytt koncept för mobila vandringsutställningar.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: