Nyheter
Kulturkulör färgkarta och pigment
Kulturkulör färgkarta och pigment. Foto: ( CC BY)

Måla i traditionella färger med hjälp av Kulturkulör

Sedan 1700-talet har målarmästare blandat pigment till linoljefärg.  De olika pigmenten gav de typiska färgskalor som vi känner igen på gamla byggnader. Många vill återskapa de historiska färgerna men vilka pigment fanns och går färgerna att få fram idag?

Sommartid är målartid. Allt fler väljer att måla framför allt träfasader, snickerier och möbler med linoljefärg. Och många är nyfikna på vilka kulörer som användes förr i tiden.
– På Riksantikvarieämbetet får vi många frågor om färg och historisk färgsättning. Kulturkulör visar traditionella färgskalor för linoljefärg som är möjliga att åstadkomma med tillgängliga pigment, berättar Anna Donarelli, utredare på Riksantikvarieämbetet.

Kulturkulör är en färgkarta som utgår från gamla färgrecept och visar 300 traditionella kulörer som är möjliga att ta fram idag. För varje pigment finns en webbsida med information om pigmentet och hur det ska blandas till olika nyanser. Alla färgprover har också en motsvarande NCS-beteckning (kod).

Kulturkulör är framtagen av Riksantikvarieämbetet i samarbete med NCS Colour AB.

Vill du veta mer om Kulturkulör, linoljefärg och pigment?

Gå till sidan om Kulturkulör 

Så beställer du Kulturkulör

Vill du beställa ert eget exemplar av Kulturkulör, kontakta NCS Colour AB eller order@ncscolour.com

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: