Nyheter
Broälvens dalgång vid Vese säteri en bit från Lysekil. I bildens mitt hittar du bland annat en hällristning, RAÄ-nummer Bro 26:1, eller L1970:8521 som den numer heter. Foto: ( CC BY)

Ta med nya Fornsök på semestern

I sommar kan du stoppa ner Fornsök i bakfickan på jeansshortsen. Och när du vill, var du vill, söka information bland cirka 1,8 miljoner registrerade fornlämningar på totalt 700 000 platser i vårt avlånga land.

Fornsök är nu nämligen anpassat för mobiltelefoner, lagom till semestern. Allt för att förbättra tillgängligheten för er.

Vad är Fornsök?

I Fornsök, vår webbaserade, mobilanpassade söktjänst, hittar du ungefär 1,8 miljoner lämningar registrerade på cirka 700 000 platser. Så chansen att det finns någon sorts lämning i närheten av dig är väldigt stor.

Fornsök innehåller förutom information om fornlämningar även planerade, pågående och avslutade arkeologiska uppdrag. All information hämtas från Kulturmiljöregistret som är Riksantikvarieämbetets geografiska informationssystem för kulturmiljöinformation.

Hur du gör?

Du kan söka efter lämningar antingen genom att zooma i kartan och klicka på lämningen eller genom att använda knappen Sök lämning och därefter ange sökkriterier.

Alla lämningar har ett lämningsnummer. Det är lämningens identitet och består av L samt årtal och ett löpnummer, till exempel L2017:5013. Tidigare fick alla lämningar ett så kallat RAÄ-nummer, till exempel Ösmo 376:1. Nyregistrerade lämningar får inget RAÄ-nummer men du kan fortfarande söka efter RAÄ-nummer och detta nummer visas även på lämningskortet.

I Fornsök visas lämningar som ytor, punkter eller linjer på kartan. En lämning kan bestå av en eller flera av dessa geometrier. Lämningarna visas med olika färg utifrån vilken antikvarisk bedömning lämningen har. Vid en antikvarisk bedömning tar man ställning till om en lämningen är en fornlämning, en möjlig fornlämning eller en övrig kulturhistorisk lämning. Ingen antikvarisk bedömning används om lämningen saknar fysiska spår och den antikvariska bedömningen inte går att fastställa.

Hur hittar jag Fornsök?

Klicka på den här länken så kommer du till Fornsök.

Här finns mer information om Fornsök.

Hjälp och vägledning om Fornsök.

Vill du veta mer om hällristningen som gömmer sig på bilden? Här hittar du den i Fornsök.
Om du sedan zoomar ut lite så finns det några fler lämningar att hitta, som synes.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: