Nyhetsarkiv
Närbild på redskap Foto: ( CC BY)

På söndag är det Arkeologidagen 2019

Vandra bland gravfält och runstenar, hör om fantastiska fynd – eller varför inte ta chansen att bli arkeolog för en dag? På söndag är det Arkeologidagen 2019. Runt om i Sverige arrangeras då aktiviteter på temat arkeologi och historia.

Alla är välkomna och här kan du ta reda på vad som händer under dagen!

Arkeologidagen är den årligt återkommande temadagen där fokus ligger på äldre kulturhistoria. Den äger alltid rum sista söndagen i augusti och samordnas av Riksantikvarieämbetet. Syftet med dagen som i år infaller den 25 augusti är att engagera och stimulera till vidare kunskap om arkeologi och dess möjligheter liksom att låta besökare uppleva och utforska fornlämningar och förhistoriska miljöer ”på riktigt”!

Årets dag bjuder på fler än 50 arrangemang runt om i hela Sverige, från Lappland till Skåne. Det blir allt ifrån föredrag, guidade visningar och vandringar till prova-på och andra kreativa aktiviteter för såväl stora som små.

Arrangemangen är öppna för alla och det kostar inget att vara med, utom i de fall ordinarie entréavgift tas ut. Aktiviteterna genomförs av engagerade arkeologer, museer, fornbyar, organisationer och andra kulturhistoriska aktörer runt om i Sverige. Mer information finns på raa.se/arkeologidagen.

Men om du inte har möjlighet att åka ut på söndag, då kan du ändå passa på att gå in på Riksantikvarieämbetets digitala webbtjänst Fornsök och där botanisera bland registrerade fornlämningar och mycket mer.

Här finns all information om Fornsök!

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: