Nyheter
Foto: ( CC BY)

Kulturarvsdagen 2019 – i backspegeln

Årets kulturarvsdagar innehöll alltifrån vandringar och föreläsningar till marknader, guidade visningar och mycket, mycket annat. De dryga 200 arrangemangen runt om i landet lockade över 50 000 besökare.

Bland de många arrangemangen kan exempelvis Tågdagarna i småländska Landeryd nämnas – runt 11 000 personer beräknas ha passat på att åka tåg och veteranbuss. Årets tema – konst och underhållning bidrog till att tillföra nya synvinklar och upplevelser, som i Stockholm där intresserade kunde besöka tre kungliga akademier och på flera andra platser hölls guidade konstvandringar och öppna ateljéer. På många platser fick även mer kulinariska konster plats i rampljuset – som i Bollnäs där Hälsingeostkakan var i fokus under en temadag och i skånska Blåherremölla där mjöl maldes och bakades till bröd.

Kulturarvsdagen i siffror:

  • Totalt genomfördes 216 arrangemang i 23 landskap.
  • Drygt 58 000 besökare besökte ett eller flera arrangemang.
  • Bland arrangörerna står Hembygdsföreningar och Arbetslivsmuseer för närmare 75 % av arrangemangen.
  • 96 % av arrangörerna är nöjda eller mycket nöjda med genomförandet av sitt/sina arrangemang

Vill du se lite mer om vad som hände runt om i landet under 2019 – sök då på sociala media via #kulturarvsdagen!

Det är även hög tid att önska såväl arrangör och besökare välkomna till nästa års kulturarvsdagar som genomförs från den 11-13 september 2020! Den nationella kulturarvsdagen – då flest arrangemang genomförs – infaller under söndagen den 13 september.

Besök gärna Kulturarvsdagens sidor för att få veta mer.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: