Nyheter
På bilden ses ett terracotta-fat som används för att testa om häftmassa och musei-gel kan avsätta skadliga fläckar på museiföremål. Foto: (CC BY)

Bättre materialval med enkla test

Bra materialval för utställning, packning och förvaring ökar museiföremålens livstid. Se fem filmer med tips om vad man kan göra för bättre materialval.

Färgade material, till exempel textil och kartong kan avsätta färg på ett museiföremål. Häftmassa, som ibland används för att stötta föremål i utställningar, kan avsätta fetter som går in i museiföremålens struktur. Dessutom kan material avge nedbrytande gaser. Men det finns några enkla materialtester som museer kan utföra själva innan material tas i bruk.

Testa färghållfastheten i material

Se hur Ann-Sofie Stjernlöf, konservator på Världskulturmuseerna, undersöker färghållfastheten i textilier och kartonger som ska användas i montrar.

Testa om material kan orsaka fläckar

Se hur Anna Stow, konservator på Världskulturmuseerna, undersöker om en häftmassa kan lämna fettfläckar på museiföremål.

Upptäck sura gaser med AD-remsor

Se en film där Tommy Söderlund från Landsarkivet i Visby berättar om hur AD-remsor kan användas för att testa om material utsöndrar ättiksyra. Mer om AD-remsor

Aktivt kol för att minska emissioner

Se en film där Elyse Canosa från Riksantikvarieämbetet berättar om vad aktivt kol är och hur det kan användas för att minska skadliga emissioner. Läs mer om aktivt kol.

Materialval med hjälp av Oddytest

Se en film där Ida Stark på Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium berättar om hur ett Oddytest går till. Mer om Oddytest.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: