Nyheter
En handklubba, troligen från Oceanien
Klubba från Oceanien? Ett exempel av många på ett digitaliserat föremål där mer forskning behövs. Klubban har mönsterformer som påminner om Oceanien. Foto: (CC BY)

Forska på och berika digitaliserade samlingar – intresseanmälan workshop

Är du forskare eller forskarstudent som vill få bättre kunskap om hur du kan dra nytta av samlingsdata, även om du inte är digital expert? Är du museiintendent som vill öka forskares intresse för att arbeta med samlingarna, både digitalt och fysiskt? Hur kan museer och forskare samarbeta för att öka kvaliteten på samlingsinformationen?

Riksantikvarieämbetet och Digital Humaniora Uppsala universitet anordnar en workshop i juni med stöd av Europeana Research Grants Programme, med fokus på hur man kommer åt, använder och berikar metadata i digitaliserade samlingar. Workshoppen vänder sig framförallt till dig som är forskare eller forskarstudent i humaniora och samhällsvetenskap, eller till dig som jobbar med samlingar, digitalisering och/eller forskningsstrategier på museum. Inga förkunskaper i digital humaniora krävs.

Vi vill att du som deltagare ska kunna få ta del av riktiga erfarenheter, lärdomar och utmaningar: Vad är svårt, bra, viktigt att tänka på i denna typ av projekt? Vilka trösklar finns för att kunna få till stånd och genomföra samarbeten? Vad krävs för att förutsättningarna ska bli bättre?

Workshopen är inplanerad till den 10–12 juni i Stockholm. Under rådande omständigheter undersöker vi även alternativa lösningar för eventet om det är så att mötessammankomster bör undvikas även i början av sommaren. Alternativet kan vara ombokning till senare datum, eller att workshopen arrangeras digitalt, med lite annorlunda upplägg.

Vi vill därför gärna veta om du har intresse av att delta och vilka ämnen du finner intressanta att ta upp.

Läs mer här om programmet och talarna och hur du anmäler ditt intresse.

 

Workshoppen arrangeras i samarbete med Uppsala universitet med stöd av Europeana. (CC0)
  • Publicerad:
  • Uppdaterad: