Nyheter
Textilier rengörs varsamt genom dammsugning med ett nät. Foto: (CC BY)

Städa varsamt i kulturhistoriska miljöer under corona-pandemin

Under den pågående pandemin med coronavirus ställs nya krav på rengöring och desinficering. Även kulturhistoriska miljöer som museer, kyrkor och hembygdsgårdar behöver städas, men tänk på att där finns många material som är känsliga för de rengöringsmedel som används vid desinficering.

Norska Riksantikvaren har sammanställt information om städning av kyrkor. Detta med anledning av att man i flera kyrkor ville passa på att städa grundligt när de ändå är stängda. Denna information finns att läsa här.

När det gäller städning av kulturhistoriska miljöer i Sverige bör man veta:

  • Om man rengör mer än den normala städrutinen i kyrkor och byggnadsminnen behöver man för vissa åtgärder ha tillstånd från länsstyrelsen. Kontakta din närmaste länsstyrelse.
  • Man vet för närvarande inte hur länge coronaviruset kan överleva utanför människokroppen. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man städar som man gör i normala fall, och med vanliga rengöringsmedel, i ett hushåll där någon som smittats av coronavirus vistas. Se mer på Folkhälsomyndighetens webbsida med frågor och svar om Corona.
  • Både Folkhälsomyndigheten och WHO uppmanar till att noga och ofta tvätta händerna med vanlig tvål och vatten eller handsprit. Detta kan man även uppmuntra till vid besök i kulturhistoriska miljöer som museer och kyrkor för att minska spridning av coronavirus och smuts i dessa miljöer.

Här nedan finns länkar till mer information om varsam städning av kulturhistoriska miljöer och museimagasin:

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: