Nyheter
Temabild Arkeologidagen 2020
Nya Lödöse Foto: (CC BY)

Besök arkeologins spännande värld på söndag!

Nu är det dags för Arkeologidagen 2020. Ta tillfället i akt att gästa några av årets utgrävningar och lära dig mer om historia, föremål och arkeologernas arbete! Arkeologidagen äger i år rum den 30 augusti på ett 40-tal platser runt om i landet. Flera arrangemang är också helt digitala.

Arkeologidagen är den nationella temadagen för arkeologi som arrangeras sista söndagen i augusti varje år. I år innehåller programmet ett 40-tal aktiviteter över stora delar av landet.

Gå på föredrag och öppet hus för projekten Gribshunden och Västra Vång i Ronneby, Blekinge! Följ med på guidade visningar i landskapet i Västra Götaland, eller delta på Arkeologidagen på Medeltidsmuseet och se, känn och lukta på fynd från utgrävningarna från Slussen i Stockholm! Se alla anmälda arrangemang på raa.se/arkeologidagen.

Om Arkeologidagen

Arkeologidagen samordnas av Riksantikvarieämbetet, med syftet att engagera och stimulera till vidare kunskap om arkeologi och dess möjligheter liksom att låta besökare uppleva och utforska fornlämningar och förhistoriska miljöer ”på riktigt”!

Aktiviteterna genomförs av engagerade arkeologer, museer, fornbyar, organisationer och andra kulturhistoriska aktörer runt om i Sverige. Alla är välkomna och arrangemangen är kostnadsfria, utom i de fall ordinarie entréavgift förekommer.

Arkeologidagen och Covid 19

Med anledning av coronapandemin har årets evenemang anpassats för att följa Folkhälsomyndigheternas riktlinjer. Flera av de medverkande arrangemangen anordnas utomhus eller helt digitalt. Årets digitala arrangemang hittar du samlade här: Digitala arrangemang. Det är de lokala arrangörerna som ansvarar för att aktiviteterna kan genomföras på ett säkert sätt.

Fornsök med GPS – ett alternativ

Har du inte möjlighet att delta i något av de publika evenemangen på söndag kan du ändå passa på att gå in i Riksantikvarieämbetets digitala webbtjänst Fornsök och där botanisera bland registrerade fornlämningar och mycket mer. Den är anpassad för telefon och sedan i somras innehåller den också en gps-positionering så att du kan se din egen position på kartan i förhållande till lämningarna du önskar besöka.

Här finns information om och länk till Fornsök!

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: