Nyheter
Glimmingehus salen.

Besök medeltidens Glimmingehus i 3D

Nu kan du besöka och uppleva Glimmingehus på avstånd. Riksantikvarieämbetet har 3D-scannat borgen invändigt och släpper miljöerna fria. Därmed blir Nordens bäst bevarade medeltidsborg tillgänglig för gäster från hela världen.

Vi vill ge våra besökare en fördjupad upplevelse av borgen. Nu kan man titta i  borgen innan sitt besök, återvända till den efteråt eller helt enkelt bara uppleva den i den här nya formen, säger Jan Olofsson, enhetschef vid Glimmingehus.

Han blickar tillbaka på en ganska frustrerande besökssäsong med coronarestriktioner som begränsat hur många som kunnat besöka borgen samtidigt. Även en normal säsong är öppethållandet begränsat till en del av året. I år avslutades det dagliga öppethållandet den sista september. 3D-versionen av borgen är däremot öppen året om och ökar tillgängligheten både i tid och rum.

Det blir även en ökad tillgänglighet för personer med någon form av funktionshinder. Vi kommer att ha plattor för utlån så att man kan gå in i huvudborgen virtuellt. Vi jobbar ständigt med att våra besökare bättre ska kunna ta till sig och förstå platsen, säger Jan Olofsson.

I de nya 3D-modellerna kan gäster besöka rummen var för sig, eller klicka sig runt och ta del av information om hur de olika rummen använts. I projektet har Pernilla Olsson och Jonna Savioja Nilsson, två byggnadsvårdsstudenter vid Uppsala universitet, Campus Gotland hjälpt till och tagit fram merparten av den historiska informationen till modellerna. De har också skapat en version särskilt anpassad för barn.

En guideversion för barn håller på att ta form.

Virtuell plattform med historiska miljöer

Riksantikvarieämbetet har valt att släppa miljöerna på Sketchfab. Det är en plattform där användare kan publicera och ta del av andras inscannade 3D-miljöer och VR-tillämpningar. Pär Jonsson vid Informationsavdelningen har hållit ihop de tekniska delarna av projektet och han förklarar fördelarna med Sketchfab.

Det är en omfattande plattform där väldigt många som är intresserade av kulturarv och historia samlas. Det finns över 100 000 modeller av den här typen av miljöer. Du kan till exempel besöka Versailles, konserthuset i Berlin eller Hallwylska museet. Många museer, ideella föreningar och rena 3D-scanningsentusiaster håller till där, säger han.

Just Hallwylska museets arbete med sina miljöer är en förebild och personal där har närmast fungerat som mentorer för Pär Jonsson och hans kollegor.

Hallwylska har varit väldigt hjälpsamma och generösa mot oss med vägledning. De har också kommit mycket längre. Till exempel har de en snygg integrering på sin egen webb av 3D-miljöerna. Deras miljöer har också spridits. De plockades upp i Asien där någon använde dem för att skapa en egen värld i det sociala nätverket VR-chat, berättar Pär Jonsson.

Fler museer kan dra nytta av lärdomarna

Lanseringen av 3D-modellerna är ett led i Riksantikvarieämbetets stöd och kunskapsarbete riktat mot landets museer. Själva digitaliseringen av Glimmingehus fanns redan på plats då den använts i en utbildning för museitekniker i skapandet av 3D-modeller. Att länka samman bilderna med information i Sketchfab var nästa steg.

Vi gör lite i taget och vi gör det utan stora kostnader. Målet är att hela tiden utvärdera och att fler museer ska ha nytta av arbetet, vare sig de har små eller stora resurser, säger Pär Jonsson.

Det finns fler idéer på Riksantikvarieämbetet på hur man kan fortsätta utveckla arbetet med Glimmingehus miljöer i 3D-format. En integrering av miljöerna på borgens hemsida likt Hallwylskas, surfplattor på plats vid borgen och en enklare guidningsapp är bara några av dem. En dröm skulle vara att kunna möblera rummen tidsautentiskt i 3D-miljöerna.

Det är bra att Glimmingehus kan vara en plats där man testar ny teknik som kan komma andra till godo. Det är en viktig roll Riksantikvarieämbetet har som myndighet och då tar vi den också. Det ska bli spännande att se vart det här tar vägen och vilka intressen det kan väcka. När man släpper nåt ur buren så vet man inte vart det springer. säger Jan Olofsson, med glimten i ögat.

Glimmingehus

Glimmingehus är att beteckna som ett senmedeltida skrytbygge och Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Den började byggas 1499. Nästan alla väggar och golv stammar från tidigt 1500-tal.

Länk till Glimmingehus

Länk till Riksantikvariämbetet på Sketchfab

Glimmingehus köket med informationstext

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: