Nyheter
Exempel på en skadeinsekt är pälsänger (Attagenus pellio).
Pälsänger (Attagenus pellio), en av våra skadeinsekter. Foto: (CC BY)

Standard för skadedjurskontroll finns nu på svenska

Kulturarvet står inför stora utmaningar, inte minst från skadeinsekter, gnagare och mikroorganismer. Nu har den europeiska standarden för samordnad skadedjurskontroll översatts till svenska.

Det pågår ett europeiskt samarbete för att ta fram standarder inom kulturvården. Arbetet omfattar samlingsförvaltning, byggnadsvård, fornlämningsvård och konserveringsvetenskap. Riksantikvarieämbetet har en aktiv roll i arbetet och deltar med flera representanter.

Experter från flera europeiska länder har tillsammans tidigare tagit fram en standard för samordnad skadedjurskontroll, ett begrepp som internationellt är mer känt som Integrated Pest Management (IPM). Denna standard finns på engelska, franska och tyska, samt nu även på svenska.

Översättningen underlättar användningen av standarden som ett redskap för att begränsa skadedjur och mögel på våra museer, arkiv, bibliotek och historiska byggnader. Standarden kan tack vare det friköpsavtal som Riksantikvarieämbetet har tecknat med Svenska institutet för standarder, beställas (utan kostnad) på sis.se fram till årsskiftet.

Genom att fylla i formuläret nedan får du inloggningsuppgifter till SIS webbtjänst, där du har tillgång till den aktuella standarden.

Till SIS inloggningsformulär

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: