Nyheter
Bild för Flickr Commons-artikel
Vy över Helsingfors, med hamnen och Helsingfors domkyrka, cirka 1870. Foto: (PDM)

Nytt album på Flickr Commons – Helsingfors omkring 1870

Nu och fram till midsommar visar Riksantikvarieämbetet några fotografier av Carl Adolph Hårdh från 1860–1870-talets Helsingfors på Flickr Commons. C. A. Hårdh (1835-1875) var en svensk fotograf, som levde och var verksam i Helsingfors under många år.

Fotografialbumet ”Vyer af Helsingfors”, som ingår i Sigurd Curmans samling i Riksantikvarieämbetets arkiv, innehåller tio originalfotografier från 1860-talet fram till omkring 1870, monterade på papp. Bilderna kommer under några veckor att laddas upp på Riksantikvarieämbetets bildsida på Flickr Commons, i ett nytt bildalbum ”C. A. Hårdh – Helsinki”.

Alla som vill kan ladda ner bilderna på Flickr Commons, och de är fria använda. De som har egna flickr-konton kan också kommentera, tagga och visa bilderna i gallerier och grupper.

Konstnär och fotograf

Carl Adolph Hårdh föddes i Stockholm den 20 maj 1835. Fadern Adolf Hårdh kom från Kuopio i Finland, men flyttade till Stockholm, där han blev en framgångsrik konstnär och litograf. Modern kom från Ockelbo i norra Sverige.

Carl Adolph gick i sin fars fotspår och utbildade sig till målare vid Konstakademien i Stockholm. Han flyttade tidigt till Helsingfors, troligen efter 1855, då båda hans föräldrar var avlidna. Han hade egentligen tänkt sig en verksamhet som konstnär, men försörjningssvårigheter ledde till att han började arbeta som fotograf, även om han sedan aldrig helt släppte sitt måleri.

Han fotograferade framför allt porträtt i den tidens populära visitkortsformat, men han tog också miljö- och stadsbilder i Helsingfors med omgivningar. En del av dessa bilder samlades i album, som troligen var till försäljning. Från 1862 hade han sin fotoateljé i Societetshuset 35 (Norra esplanaden 11-13, på den tiden hotell och restaurang, idag Helsingfors stadshus). En annan ateljé, troligen hans tidigare, låg på Glogatan 3.

Efter en långvarig sjukdomsperiod avled Carl Adolph Hårdh i Helsingfors den 18 augusti 1875, bara 40 år gammal. Hans verksamhet övertogs av änkan Maria Hårdhs blivande nye man fotografen Fritz Hjertzell, som drev den vidare i C. A. Hårdhs namn fram till 1879.

Dåtidens efterord

Helsingfors Dagblad skrev vid C. A. Hårdhs död 1875 bland annat att ”…han såsom lefvnadsyrke måste omfatta fotografin, hvilken han sedan med skicklighet företrädt å vår ort. Hans smak och artistiska sinne hafva varit honom behjelpliga på detta fält. Sjelf beklagade han dock ofta, att timliga omsorger nödsakade honom till att så godt som slå ur hågen sitt egentliga kall – målarens.” (Nya Dagligt Allehanda 1875-08-25.)

Fler fotografier av fotografen

Många fotografier av C. A. Hårdh, både porträtt och stadsbilder, finns också i den finska samlingsdatabasen och söktjänsten finna.fi.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: