Nyheter
Gården Jon-Lars i Långhed.
Många arrangörer runt om i landet har aktiviteter för hela familjen. Foto: (CC BY)

Nu är det dags: Fira kulturarvet i helgen!

Den 10–12 september 2021, firas återigen Kulturarvsdagen i Sverige. Välkommen att delta när hundratals lokala aktörer bjuder in till kulturarvsarrangemang runtom i landet. Många unika kulturhistoriska miljöer håller öppet och det finns massor av guidningar, vandringar och andra aktiviteter att utforska. Var med du också – på plats eller digitalt!

Årets tema 2021 är ”Kulturarv för alla” och ska bidra till att synliggöra den breda palett av kulturarv som finns i hela landet. Under tre dagar bidrar lokala arrangörer med berättelser om kulturhistoriska personer, händelser och platser.

Många har aktiviteter som vänder sig till hela familjen medan andra har särskilda aktiviteter för barn. Vissa erbjuder också aktiviteter där besökare får prova på att lära sig ett hantverk eller att testa innovativa lösningar såsom guidning via QR-koder eller appar med virtuella visningar, foton och annan information för den som inte själv kan eller vill ta sig till ett besöksmål.

Här hittar du några smakprov

Bland de digitala arrangemangen kan du i Skåne följa ungdomar som livestreamar en koreograferad dans från olika industriområden inklusive Världsarvet Grimeton, medan Brunnsmuseet i Sätra Brunn i Västmanland firar Kulturarvsdagen för femte gången och bjuder på tre digitala aktiviteter; boklansering, kyrkogårdsvandring och de visar sitt arbete att förbättra tillgången till sina historiska källor genom digitalisering.

Vill du hellre vandra runt kan du besöka Slöinge i Halland där du med hjälp av QR-koder får lära dig mer om de verksamheter som fanns i staden på 50-talet men som nu är borta, eller vandra i Atoklimpens kulturreservat i Lappland där guide berättar om Aatoeklibpie, Aatoklimpoe – en samisk miljö. I Ångermanland kan du besöka Helgumsbodarna och lära dig mer om timmerflottning och om manskapet som skötte dammarna.

Detta och mycket, mycket annat! I årets program deltar nära 300 lokala arrangemang. Alla arrangemangen presenteras landskapsvis på raa.se/kulturarvsdagen.

Alla arrangemang per landskap

Blekinge
Bohuslän
Dalarna
Dalsland
Gotland
Gästrikland
Halland
Hälsingland
Jämtland
Lappland
Norrbotten
Närke
Skåne
Småland
Södermanland
Uppland
Värmland
Västerbotten
Västergötland
Västmanland
Ångermanland
Öland
Östergötland

Digitala arrangemang

De digitala arrangemangen finns samlade här

Om Kulturarvsdagen

Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program European Heritage Days. Riksantikvarieämbetet är huvudarrangör och samordnare för Kulturarvsdagen i Sverige, i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd. Aktiviteterna genomförs av lokala hembygdsföreningar, museer, kommuner, länsstyrelser, stiftelser och organisationer samt privatpersoner med kulturhistoriskt intresse.

Läs mer om Kulturarvsdagen

Fotot föreställer gården Jon-Lars i Långhed, en av gårdarna i världsarvet Hälsingegårdar.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: