Nyheter
Bilden visar Kammararkivet hos Gamla Riksarkivet Foto: (PDM)

Sök i Riksantikvarieämbetets e-arkiv med nya tjänsten Arkivsök

Letar du kulturmiljöbilder i ditt arbete, är du hembygds- eller släktforskare eller är du bara nyfiken på handlingar om en viss plats? Då kan du ha nytta av den nya tjänsten Arkivsök där du enkelt kan hitta, läsa och ladda hem arkivhandlingar ur Riksantikvarieämbetets e-arkiv, till exempel fotografier, ritningar, och rapporter. Nu finns allt på ett och samma ställe.

Den 15 oktober lanserar vi den första versionen av den publika söktjänsten Arkivsök där du själv kan söka fram, läsa och ladda ner arkivhandlingar som finns i Riksantikvarieämbetets e-arkiv. Du kan även beställa digitalisering av handlingar som ännu inte finns digitaliserade.

– Genom Arkivsök vill vi göra det enklare för alla att använda den fantastiska skattkista som arkiven utgör. Tidigare har vi haft olika söktjänster uppdelade efter olika typer av arkivmaterial, men här samlas allt på ett ställe så att användare inte ska behöva hoppa mellan flera olika register för att hitta allt det de vill ha, säger Maria Jonsson, arkivarie vid Riksantikvarieämbetet som har varit med och tagit fram den nya tjänsten.

Fler handlingar digitaliseras efter hand

Arkivsök fylls löpande på allteftersom e-arkivet fylls på med material. I arkiven finns till exempel idag över fyra miljoner fotografier. Tack vare den nya tjänsten kan du själv ladda hem just nu över 270 000 av dessa digitalt – och fler och fler digitaliseras efter hand som de efterfrågas.

– Arkivsök är till för både de som kanske inte är så vana att söka i arkiv och de som känner till och använder våra samlingar sedan tidigare. I Arkivsök kan du göra i princip allt det du kan göra i vår fysiska läsesal: Söka, beställa och läsa arkivhandlingar. Men här kan du dessutom ta med dig arkivet hem, fortsätter Maria Jonsson.

Nu med högupplösta bilder

Den nya söktjänsten ersätter bland andra den tidigare mycket uppskattade bildsöktjänsten Kulturmiljöbild. En fördel mot den gamla tjänsten är att bilderna nu även går att ladda hem högupplösta. Bilderna tillhör flera olika samlingar och arkiv främst kring Arkeologi, bebyggelse, föremål och i vissa fall personbilder. Exempel på större bildsamlingar är:

  • Flygbilder
  • Kyrkobildsamlingen
  • Planscher ur Schering Rosenhanes planschsamling från Vitterhetsakademiens bibliotek
  • Bilder av fornlämningar ur gamla Fornminnesregistret, såsom fotografier, ritningar, sonogram, med mera
  • Ritningar, såsom till exempel arkeologiska plan- och profilritningar och uppmätningsritningar av byggnader.

Prova Arkivsök redan idag

– Vi kommer att fortsätta arbetet med att förbättra åtkomsten till arkiven. Vi ser denna första version av Arkivsök som ett steg, av många, i ett långsiktigt arbete på vägen mot att göra det enklare att hitta i och använda arkiven, säger Maria Jonsson.

Läs mer om allt vad nya Arkivsök innehåller, vad som är aktuellt framöver, hur du kan söka efter olika typer av handlingar och gå gärna in och prova Arkivsök redan idag.

raa.se/arkivsok

Här hittar du även några sökexempel där du kan se hur tjänsten ser ut:

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: