Nyhetsarkiv
Ren med horn står framför ingången till museet.
Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum var ett av tre värdmuseer för Samlingsforum 2021. Foto: (CC BY)

Samisk kultur och natur inledde årets forum – ”Samlingarna med nya ögon”

Samlingsforum livesändes i år från Jokkmokk. Har du missat forumet, då har du chansen att se inslagen här. Årets tema riktade blicken mot kunskapen om samlingarna, deras ursprung, sammanhang och betydelser. Men också de olika roller som  samlingarna kan spela i samtiden.

Samlingsforum är en mötesplats för alla som arbetar med samlingar på museer. Konferensen har arrangerats årligen sedan år 2010 och har blivit ett viktigt forum för såväl nätverkande som kunskaps- och erfarenhetsutbyte inom samlingsförvaltning.

Årets konferens, Samlingsforum den 17–18 november 2021, arrangerades av Riksantikvarieämbetet i samarbete med Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum, Norrbottens museum, Silvermuseet och Sveriges Museer. Totalt var 350 deltagare anmälda som kunde delta digitalt och vi hade även en studiopublik på cirka 35 personer på plats.

– Det var väldigt roligt att ställa museerna i norr i centrum på årets Samlingsforum. Flera av programpunkterna belyser de samiska samlingarna och hur kunskapen om dem utvecklas när människor som har en relation till samlingarna bidrar och tillför kunskap, säger Gabriella Ericson, projektledare för Samlingsforum.

Missade du Samlingsforum 2021 kan du nu se de drygt tjugotalet filmade inslagen från konferensen i efterhand. Du hittar länkar vid respektive programpunkt på programsidan. Du kan också ta del av dem via vår Youtube-kanal, där de finns samlade i en spellista för hela konferensen och där de kommer att finnas textade inom kort.

Här får du en förhandstitt på filmen från konferensens öppning.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: