Nyhetsarkiv
En person jobbar med att välja ut bilder att skanna in.
Här pågår arbete med digitalisering hos Kulturparken Småland som tilldelats bidrag för Kulturarvs-IT 2022. Foto: (CC BY)

10 miljoner fördelas till Kulturarvs-IT för att bidra till ökad digitalisering

Digitaliseringen av kulturarvet är en förutsättning för att det ska kunna bevaras, användas och utvecklas. Nu fördelar Riksantikvarieämbetet över tio miljoner kronor i bidrag till Kulturarvs-IT för museer och andra kulturinstitutioner i  Sverige. Pengarna ska användas för löner till arbetsledare för personer med funktionsnedsättning.

Syftet med bidraget Kulturarvs-IT är att öka tillgängligheten till kulturarvet samtidigt som det skapar arbetstillfällen för människor som normalt står utanför arbetslivet. Bidraget går till en arbetsledares lönekostnader och personen ska ansvara för minst fem personer som registrerar och digitaliserar samlingar och arkivmaterial så att allmänheten kan ta del av materialet på webbplatser eller via databaser.

Genom bidraget har en mängd material digitaliserats under åren. Av dessa avser den största delen fotografiskt material men också föremål av olika slag. En positiv effekt är att tillgången till samlingarna har förbättrats för forskning och materialet används allt mer frekvent av elever, forskare, privatpersoner, media och företag.

Sammanlagt har 25 institutioner sökt bidraget och får dela på anslaget för Kulturarvs-IT på totalt 10 633 000 kronor för år 2022. Det är tre fler än föregående år – nya bidragsmottagare är Vilhelmina kommun/Fotoarkivet, Stiftelsen Västerviks Museum och Österlens museum – vilket innebär att bidraget per institution är något lägre i år. 

Läs mer om bidraget och fördelningen för kulturarvs-IT för 2022 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: