Nyheter
Lucrezia Milillo undersöker en khipu Foto: (CC BY)

EU-samarbete knyter ihop heritage science – och ger nya ledtrådar om Inkarikets knutna snören

EU:s växande forskningssamarbete inom heritage science knyter ihop experter och faciliteter från hela Europa. Forskaren Lucrezia Milillo i Skottland samarbetar med både Riksantikvarieämbetet och Världskulturmuseet för att analysera kiphuer – knutna snören från Anderna, Inkarikets bärbara arkiv.

Under de senaste tjugo åren har det europeiska samarbetet på kulturarvsområdet blivit allt starkare. EU:s senaste initiativ inom heritage science, IPERION HS, samlar forskare och experter men också arkiv och laboratorier från 23 länder – inklusive Sverige – i ett brett nätverk.

En av dem som fått ekonomiskt stöd från IPERION HS för att utnyttja nätverkets expertis och utrustning är Lucrezia Milillo, utbildad i socialantropologi och historia, och doktorand vid University of St Andrews i Skottland. I ett pågående projekt utnyttjar hon modern laboratorieutrustning för att öka kunskapen om khipuer. Bland annat kommer fibertyp och grundämnen analyseras vid Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium i Visby.

På ytan är khipuer färgglada knutna snören som inspirerat såväl konstnärer som smyckesformgivare. I över tusen år var de också oumbärliga hjälpmedel för att lagra och sprida information för olika samhällen i Anderna som saknade skriftspråk, inte minst betydelsefulla blev de inom Inkariket.

– Det är ett unikt tvärvetenskapligt projekt där vi knyter ihop khipuer från olika museer med laboratorier i Europa. Tillsammans ska vi försöka bidra till förståelsen om khipuer genom att kombinera morfologiska studier och tekniska analyser, säger Lucrezia Milillo.

Fler uppmanas att söka projektstöd

Marei Hacke vid Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium hoppas att fler svenska forskare och organisationer ska få upp ögonen för det europeiska forskningssamarbetet och söka projektstöd från IPERION HS. Hittills är det bara två projekt med svenskt deltagande som drivs med stöd från IPERION HS – dels Khipu-projektet, med Riksantikvarieämbetet som medsökande, dels ett projekt där Nationalmuseum och Göteborgs universitet undersöker konserveringsåtgärder av silverföremål.

– Vi behöver få igång den svenska målgruppen, konservatorer, heritage science-utövare, samlingsförvaltare med flera att söka stöd inom IPERION HS. Det är en fantastisk resurs för kulturarvet, säger Marei Hacke.

När du vill veta mer

Läs fördjupade artiklar kring ämnet på Riksantikvarieämbetets K-blogg:

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: