Nyheter
Ukrainas gula och blåa flagga mot blå himmel.
Ukrainas flagga Foto: (CC BY)

Riksantikvarien uppmanar till stöd för Ukrainas kulturarvsinstitutioner

“Hjälp oss att se till att det finns en medvetenhet om kulturarvets betydelse och en förståelse för hur det nu riskerar skadas i kriget.” Det var budskapet Fedir Androshchuk, direktör för Ukrainas Nationalmuseum, skickade med riksantikvarie Joakim Malmström i ett samtal om situationen i Ukraina.

Riksantikvarien Joakim Malmström har under fredagen kunnat samtala med direktören för Ukrainas Nationalmuseum om situationen i Ukraina. Riksantikvarien uppmanar nu kollegor i Sverige att uppmärksamma det utsatta läget Ukrainas kulturarvsinstitutioner befinner sig i.

“Har precis på en brusig linje haft ett långt samtal med direktören för Ukrainas Nationalmuseum, Fedir Androshchuk. Oerhört starkt och omskakande. Han berättade om hur de arbetat med att säkra och skydda museets samlingar samt om samtal han idag fört med museikollegor runt om i landet som precis som han på olika vis nu söker skydda kulturarvet under kriget.

Jag frågade givetvis vad Sverige i stort liksom vi på Riksantikvarieämbetet kan göra för att stötta honom och museet. Det viktigaste han lyfte fram är att se till att det finns en medvetenhet om kulturarvets betydelse och förståelse för hur det nu riskerar skadas. Han berättade inte minst om sin oro för att museet skulle skadas i ett luftangrepp och vilka konsekvenser det skulle få.

Jag har nyss fört samtal med Kulturdepartementet om vikten av att Sverige ligger på kring detta och använder de politiska kanaler som står till buds för att säkerställa att museet och andra kulturarvsinstitutioner i Ukraina inte utsätts för angrepp.

Jag och Fedir skiljdes åt med förhoppning och önskan om att fortsatt kunna hålla kontakten, för att se hur vi kan bistå ytterligare framåt. Jag uppmanar alla kollegor i kulturarvssektorn att hjälpa till med att uppmärksamma kulturarvsinstitutionerna i Ukraina och det utsatta läge de befinner sig i.”

Joakim Malmström

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: