Nyhetsarkiv
Textilkonservator sitter med pensl i ett trasigt tyg.
Textilkonservering, ur Pietas bildsamling. Foto: (PDM)

Besök oss under Kulturnatten i Stockholm

För tredje gången deltar Riksantikvarieämbetet i Kulturnatt i Stockholm. Lördagen den 23 april kan du följa med i de spännande spåren efter ”Världens främsta textilsjukhus”. Om färgstarka kvinnliga pionjärer, hantverkskunnande, konstnärskap och banbrytande insatser som har betydelse än idag.

Under årets Kulturnatt mellan klockan 18 och 24 bjuder Riksantikvarieämbetet i Stockholm in till en spännande afton med foton och litteratur ur våra arkiv- och bibliotekssamlingar.

Följ med i spåren i den fantastiska historien om Pietas, konserveringsateljén som under nästan 100 år räddade historiska textilier från att förstöras. Textilhistoriker Mari-Louise Franzén berättar om Pietas verksamhet och om vad som finns bevarat i samlingarna. Du får också möjlighet att följa med på visning i våra magasin för arkiv- och bibliotekssamlingar – till utrymmen som i annars inte är öppna för allmänheten.

Kvinnliga pionjärer ledde verksamheten

Konserveringsateljén Pietas grundades år 1908 i en tid då kvinnor nyligen hade fått tillträde till akademisk utbildning och hade små chanser att göra karriär. Ändå var det just kvinnor som byggde upp Pietas och skapade en verksamhet som blev världsledande inom sitt fält. Med sin skicklighet och sina sakkunskaper bidrog de till att bevara ovärderliga skatter till eftervärlden, och utvecklade även nya arbetssätt och metoder för textilkonservering. Arbetet som gjordes i konserveringsateljén har betydelse både nationellt och internationellt än idag.

Läs mer om plats, program och hålltider i vårt Kalendarium eller på Kulturnatt Stockholms webbplats.

Inte på plats? Följ vår livesändning

OBS! VI BEKLAGAR PÅ GRUND AV TEKNISKT FEL FUNGERAR INTE LIVESÄNDNINGEN. Sändningen spelades in och läggs ut på måndag den 23/4 på eftermiddagen. 

Du får möta i textilhistoriker Mari-Louise Franzén i ett samtal med Riksantikvarieämbetets Annelie von Wowern om Pietas konserveringsateljé för textilier, och om de färgstarka kvinnliga pionjärerna som gjorde banbrytande insatser genom att rädda historiska textilier från att förstöras. Bland annat restaurerade ateljén en gyllene kjortel som ägdes av drottning Margareta I (1353–1412)

– Pietas startade som en förening för att ”på ett museimässigt sätt behandla textilier”. Från 1949, fram tills ateljén lades ner i början av 2000-talet, var Pietas en del av Riksantikvarieämbetets konserveringsverksamhet, berättar Annelie von Wowern, bildarkivarie vid Riksantikvarieämbetet.

När du vill läsa mer

Vid Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek ryms information om hela Sveriges kulturarv, från runstenar till byggnadsminnen. Läs mer om Pietas och textilkonserveringens historia i Diva: Den ljusskygga textilkonsten

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: