Nyhetsarkiv
Man i vit rock arbetar med ett instrumetn
Kaj Thuresson forskar vid Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium. Foto: (CC BY)

Idag är det ”Forskarfredag” – Sveriges största vetenskapsfestival

Forskarfredag är en del av European Researchers’ night som inträffar över hela Europa i september varje år. Årets tema är “Låna en forskare” och då fick skolor möjlighet att bjuda in en forskare till klassrummet, digitalt eller på plats.

Festivalen startade för att skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet – särskilt för att inspirera barn och unga att vara nyfikna och ta del av forskning. Riksantikvarieämbetets nappade förstås på årets tema med att låna ut Kaj Thuresson från vårt kulturarvslaboratorium.

Stort intresse – många skolor ville få besök

Kaj arbetar till vardags vid Riksantikvarieämbetets kulturarvlaboratorium i Visby med att analysera museisamlingar, genom bland annat röntgen. Han kan till exempel berätta hur vi tagit reda på vilken färg som Picasso, Carl Larsson och van Gogh hade på paletten, eller hur vi klättrat högt uppe på kyrkvindar för att analyser pigment som använts i medeltida takmålningar.

Under veckan har han hunnit besöka tre 9:or på Solbergaskolan i Visby och dessutom fick två 8:or på Tegelhagens skola i Sollentuna digitala besök. Idag, under självaste Forskarfredagen, är det ytterligare tre högstadieskolor på Gotland som får besök av Kaj, Romaskolan, Innovitaskolan och Solbergaskolan.

– Det är alltid lika roligt att få träffa och inspirera barn och unga, och att få berätta om ett annorlunda sätt att tillämpa kemi, säger Kaj Thuresson. 

Kaj Thuresson tillsammans med Marie Sterling, lärare på högstadiet på Solbergaskolan som var en av skolorna som ville ha forskarbesök. Foto: (CC BY)

En annan som varit nyfiken på forskaryrket var vår barnreporter Salma Larsson, 11 år, som under förra årets Forskarfredag passade på att ta reda på vad några forskare på Gotland egentligen jobbar med.

Tipsade om färgexperiment man kan göra själv

Salma Larsson intervjuade Mathias Strömer som är museiintendent på Gotlands Museum och som berättade om graffiti, Per Widerström arkeolog på Gotlands museum som berättade om hur man målat på bildstenar, Kathrin Hinrichs Degerblad forskare på Kulturarvslaboratoriet som visade hur man kan undersöka ett färgprov och Lisa Berg från Fenomenalen Science Center Gotland som visar ett färgexpereiment man kan göra hemma.

Här kan du ta del av Salmas Larsson spännande forskarfredag Salma Larsson framför graffitivägg. Foto: Erik Larsson. (CC BY)

 

Läs mer om de aktiviteter där Riksantikvarieämbetet medverkar eller tidigare har medverkat under Forskarfredag.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: