
Vanliga frågor om lediga jobb
Riksantikvarieämbetet har verksamheter på flera orter i Sverige. Vi finns i Stockholm, Tumba, Uppsala, Visby och vid Glimmingehus i Skåne. Läs mer om vad vi gör.
Innehållsförteckning
- Hur söker jag jobb på Riksantikvarieämbetet?
- Jag vill redigera min ansökan hur gör jag då?
- Jag har glömt mitt lösenord, hur gör jag då?
- Hur vet jag att min ansökan har kommit fram?
- Hur ser rekryteringsprocessen ut?
- Jag vill gärna arbeta på Riksantikvarieämbetet, hur gör jag då?
- Kan jag få praktik på Riksantikvarieämbetet?
- Vilken utbildning ska man gå för att få jobba på Riksantikvarieämbetet?
- Vilka utbildningar finns för att arbeta med kulturarv och kulturmiljövård?
Hur söker jag jobb på Riksantikvarieämbetet?
Klicka på det jobb som du vill söka så att du får upp annonsen. Längst ner i annonsen finns knappen ”Ansök”. Klicka på den, fyll i dina uppgifter och bifoga CV och personligt brev. Längst ner på sidan finns knappen ”registrera”, klicka på den och du har nu skickat in din ansökan. Inom 24 timmar ska du ha fått en bekräftelse till din e-postadress om att vi har tagit emot och registrerat din ansökan.
Jag vill redigera min ansökan hur gör jag då?
Klicka på knappen ”logga in eller registrera dig”. Sedan skapar du dig ett användarkonto med den e-postadress som du angav i din ansökan samt väljer ett lösenord. Därefter får du ett mejl skickat till dig där du gå in och bekräftar dina uppgifter. Sedan kan du gå in och redigera din profil och din ansökan. Lycka till.
Jag har glömt mitt lösenord, hur gör jag då?
Klicka på knappen ”logga in eller registrera dig” och välj sedan ”glömt lösenordet”. Fyll sedan i din e-postadress och ett nytt tillfälligt lösenord skickas den e-postadress som du har angett. Logga in med det nya lösenordet inom 24 timmar, annars slutar det att vara giltigt.
Hur vet jag att min ansökan har kommit fram?
Inom 24 timmar bekräftar vi via e-post att vi har tagit emot din ansökan. Om du inte får någon sådan bekräftelse kan det bero på att du angett fel e-postadress när du skapade ditt användarkonto. Det kan också bero på ett fel i systemet. Kolla att din e-postadress är rätt och försök igen.
Hur ser rekryteringsprocessen ut?
Vi annonserar alla våra lediga tjänster och går igenom de inkomna ansökningarna mot den kravprofil som ställts upp för tjänsten. De som bäst lever upp till kraven vi ställt i annonsen blir kallade till en personlig intervju. För slutkandidaterna kan det bli aktuellt med kompletterande djupintervjuer eller tester. Slutligen kontaktar vi referenspersonerna.
När vi har tillsatt tjänsten hör vi av oss till alla som sökt. Om du har varit på intervju kontaktar vi dig personligen, annars får du ett meddelande via e-post om att tjänsten är tillsatt med en annan sökande. Det tar normalt mellan två och tre månader från sista ansökningsdagen tills vi har beslutat om vem som fått tjänsten.
Jag vill gärna arbeta på Riksantikvarieämbetet, hur gör jag då?
Klicka på knappen ”prenumerera” och fyll sedan i din e-postadress. Därefter får du mejl skickat till dig om våra lediga tjänster. Du kan välja att få mejl dagligen, veckovis eller månatligen. Du kan även gå in regelbundet på vår webbplats under rubriken Sök lediga jobb. Där hittar du alla lediga jobb som för tillfället går att söka. Ett annat tips är att hålla utkik på Twitter och Facebook. Vi tar generellt inte emot spontanansökningar.
Kan jag få praktik på Riksantikvarieämbetet?
Riksantikvarieämbetet kan bereda praktikplats i begränsad utsträckning. Det rör sig främst om praktik genom Arbetsförmedlingen eller praktik, som ingår i en utbildning. Förfrågning om praktikplats skickas till registrator@raa.se.
Vilken utbildning ska man gå för att få jobba på Riksantikvarieämbetet?
Generellt sett ställer Riksantikvarieämbetet höga krav på utbildning, exempelvis akademisk examen med inriktning mot humanistiska ämnen såsom arkeologi, historia, etnologi, men även samhällsvetenskaplig utbildning, juridisk utbildning, konservatorsutbildning samt arkitektutbildning med mera. Vi anställer även kemister, ekonomer, systemvetare, kommunikatörer och många andra yrkeskategorier.
Vilka utbildningar finns för att arbeta med kulturarv och kulturmiljövård?
Utbildningar inom humaniora är alltid gångbart. Man kan specialisera sig för att arbeta med särskilda ämnen, till exempel konservering eller arkeologi. Inom kulturarvsområdet kan andra utbildningar också vara gångbara.
Kulturarvsutbildningar finns vid flera universitet och högskolor, bland andra Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Uppsala universitet – Campus Gotland, Linköpings universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.