Imålning av hällristning, projicerad färgsättning på bildsten, 3D-scannad runsten och en rengjord runhäll.Imålning av hällristning, projicerad färgsättning på bildsten, 3D-scannad runsten och en rengjord runhäll.Foto: Nämforsens hällristningsmuseum (1), Helen Simonsson (2-3) samt Marco Bianchi (4) (CC BY)

Ren sten

Antal kommentarer: 2

Välkommen till två kunskapsdagar om metoder för rengöring och dokumentation av ristad och målad sten, som tar upp bland annat hällristningar, bildstenar och runstenar. Den som önskar kan även följa med på fältstudier under dag 3. 

Läs mer här.

Konferensen arrangeras av Riksantikvarieämbetet i samarbete med Nämforsens hällristningsmuseum.

Plats: Nämforsen och Sollefteå
Tid: 6–8 maj 2015

Länk till anmälningssidan: www.delegia.com/rensten2015 (Öppnas helst i Firefox eller Chrome). Anmälningssidan är nu stängd.

Läs programmet här.

Kontakt: Helen Simonsson, helen.simonsson@raa.se

Se även publikationen Mikroorganismer, konservering och förmedling av Nämforsens hällristningar

Dela sidan på

Kommentarer (2)

 1. Skulle gärna delta i de två första dagarnas konferens men kan bli förhindrad. Vill göra en preliminär anmälan till dem.
  Med vänlig hälsning!
  Staffan Mjönes
  fil mag i arkeologi

 2. Hej
  Jag har länge hoppats på en dag med detta ämne, men predis som förra året fungerar det inte för mig (troligen samma för många andra stenkonservatorer).
  Det är precis när säsongen börjar och allt är stressigt. Sen är det tre dagar som kostar hur mycket som helst rent ekonomiskt (man blir inte rik på konservering), men som bara innehåller en dag av föreläsningar mm. Det är säkert ett fint ställe att vara på för en konferens, men det är hopplöst, och tidskrävande och dyrt, att ta sig dit, åtminstone från Göteborg. Hade det varit en dag i Stockholm hade jag kommit direkt, och med mycket stort nöje. Det kanske är många andra än stenkonservatorer som har nytta av den här formen av föredrag (även om vi behöver den bäst eftersom vi jobbar med objekten) men jag tror att det hade varit jättebra om man hade kollat upp intresset, och eventuella förslag innan.
  Hälsningar
  Anne-Marie

Lämna en kommentar