Next-generation consolidants for archaeological wood conservation

Antal kommentarer: 0

Riksantikvarieämbetet och nätverket Arkeologiskt trä och kemi, i samarbete med Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm, inbjuder till en introduktion till innovativ forskning och en helt ny metod för konservering av arkeologiskt trä, med Dr. Zarah Walsh från Chair of Forest Biomaterials, Albert-Ludwigs-Universität, Freiburg.

Zarah Walsh har tillsammans med sitt forskarlag utvecklat en helt ny teknik för konservering av vattendränkt trä. Den föreslagna metoden innebär en förmåga att passivisera järn och samtidigt förstärka stabiliteten i träet. Genom att använda sig av korsbindande polymerer hanteras tre huvudutmaningar inom träkonserveringen samtidigt, nämligen att bibehålla träets struktur vid torkning och att motverka biologisk och kemisk nedbrytning.

I nära samarbete med Mary Rose Trust har Zarah Walsh arbetet med att ta fram nya konserveringsmetoder till Kung Henry VIII:s krigsskepp Mary Rose, som förlorades i strid 1545.

Seminariet är helt kostnadsfritt och riktar sig till alla intresserade, såsom forskare, konservatorer och arkeologer.

Plats: Rånbyrummet, KTH, Teknikringen 56, plan 2, rum 254.

Länk till artikeln publicerad i tidskriften PNAS: http://chemistry.pnas.org/content/pnas/early/2014/11/06/1406037111.full.pdf

Karta till KTH: https://www.google.se/maps/@59.3501458,18.0746603,17z

För frågor och ytterligare information kontakta Yvonne Fors: yvonne.fors@raa.se

Välkommen!

Dela sidan på

Lämna en kommentar