Pressmeddelanden och nyhetsarkiv

Här presenterar vi Riksantikvarieämbetets senaste pressmeddelanden och andra nyheter.

Fler pressmeddelanden hittar du vårt pressrum i Mynewsdesk. Vill du följa Riksantikvarieämbetet i debatten hittar du några av våra ställningstaganden under aktuella frågor.

På vår K-blogg kan man följa Riksantikvarieämbetet och våra medarbetares arbete i lite fördjupad form. Där har vi även gästbloggare med jämna mellanrum. Vår podcast heter K-podd. Se vilka fler kanaler vi finns på här. Prenumerera gärna även på våra nyhetsbrev för senaste nytt om kulturarv, kulturmiljö och samhällsbyggnadsfrågor.


Senaste pressmeddelanden:

Kyrkoruin
Bara kyrkoruin. Foto: (CC BY)

[2021-02-16] Riksantikvarieämbetet fördelar 260 miljoner i stöd för kulturmiljöer

Riksantikvarieämbetet fördelar 260,7 miljoner kronor i stöd till landets kulturmiljöer. Av dessa reserveras drygt 23 miljoner kronor för ändamål som fördelas senare medan merparten, 237 miljoner kronor, alltså nu fördelas till länsstyrelserna.

– Det finns en mångfald av kulturmiljöer som väcker stort engagemang. Därför är vi glada att kunna fördela ekonomiskt stöd till arbetet med att bevara och tillgängliggöra kulturarv. Vi ser även att stödet skapar mervärden genom att det främjar regional utveckling och sysselsättning i hela landet, säger riksantikvarie Lars Amréus.

Kristina Berglund tilldelas 2020 års förtjänstmedalj. Foto: (CC BY)

[2021-02-03] Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj till Kristina Berglund

Kristina Berglund tilldelas Riksantikvarieämbetet förtjänstmedalj för sitt engagemang för det byggda kulturarvet.

Kristina Berglund har under många år engagerat sig i frågor som rör det byggda kulturarvet. Hon har använt sin långa erfarenhet som stadsarkitekt och planchef till att också stärka kulturarvsarbete i ideella föreningar.

– Jag känner mig verkligen hedrad, nästan mållös. Det som är allra mest glädjande är det stora engagemang som vi märker hos människor, säger Kristina när hon tar emot blommor, diplom och medalj utanför huset på södra Gotland där hon bor.

 

[2020-09-15] ​​​​Ny rapport: De obesuttnas arkeologi – människor, metoder och möjligheter

På landsbygden och i städerna finns många historiska spår efter människor som inte ägt någon egen jord eller bostad. Det kunde handla om exempelvis torpare, backstugusittare, hantverkare eller arbetare. I ett forskningsprojekt finansierat av Riksantikvarieämbetet diskuteras vad som kan göras för att lyfta fram dessa spår och hur de i sin tur kan bidra till kunskapen om de obesuttnas liv och dåtidens samhälle.

– Vi har studerat hur arkeologer genom att använda arkeologin som utgångspunkt kan bidra till ny kunskap om människors livsvillkor och boendeförhållanden under perioden 1700–1900, säger Pia Nilsson, arkeolog vid Arkeologerna, Statens historiska museer, och projektledare.

Fler pressmeddelanden och pressbilder finns i vårt pressrum på Mynewsdesk

Länk till vårt pressrum i Mynewsdesk

Följ gärna vårt pressrum på Mynewsdesk. Anmäl dig här: 

Nyhetsarkiv

Nyhetsarkivet med alla publicerade nyheter på webbplatsen hittar du i vårt nyhetsarkiv.