Europeana Då och Nu

Tävlingsregler

Fem städer har valts ut där alla som vill kan delta. De tävlande inbjuds in att välja en bild i Europeana som visar en byggnad, en plats eller ett fornminne. Deltagarna söker sedan upp platsen och tar en bild på samma motiv i nutid. Bilderna samlas ihop av arrangörer från Wikimedia Sverige och deltagarna får stöd att ladda upp sina fotografier på Wikimedia Commons och därefter till Europeana.

En tävlingsdag organiseras i varje stad enligt nedan där deltagarna medverkar i en foto-workshop och får instruktioner var de kan hitta bilder att modernisera och hur de hur de ska ladda upp sina bilder innan de ger sig ut och fotograferar.

Det är även möjligt att delta med bilder tagna vid andra tillfällen än det speciella evenemanget fram till slutdatumet den 10 september 2014.

En jury väljer ut vinnarbilderna utifrån följande kriterier:

 • Ger en bra koppling till den befintliga bilden, både kompositions- och innehållsmässigt.
 • Teknisk kvalitet och storlek.

Första- och andrapristagarens bilder från varje stad går vidare till den nationella tävlingen och ställs ut på Västerbottens museum i Umeå under hösten. Juryn utser den nationella vinnaren som får en digital kamera.

Plats och tid

 • Umeå den 24 maj
 • Kalmar den 7 juni
 • Lund den 14 juni
 • Göteborg den 23 augusti
 • Stockholm den 30 augusti

Regler

 • Bilden måste vara tagen av den som laddar upp den i någon av ovanstående kommuner
 • Den som laddar upp bilder måste ange en e-postadress vid registreringen av användarkontot på Commons så att vi kan kontakta vederbörande vid ett eventuellt pris.
 • I tävlingsbidraget måste det framgå vilken “då-bild” ur Europeana som använts.
 • Motivet ska finnas inom respektive kommungräns.
 • Av upphovsrättsliga skäl kan inte konstverk yngre än 150 delta i tävlingen.

Tävlingen pågår till den 10 september 2014. Du kommer kontinuerligt att kunna följa och beskåda tävlingsbidragen på Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/Campaign:nu-och-da

Priser

Bilder tagna av första- och andrapristagarens från varje stad kommer att ställas ut på Västerbottens museum i Umeå under hösten 2014. Juryns val av nationell förstapristagare vinner en digital kamera.

Jury

Fotograferna Karl Melander och Joachim Lundgren. Arils Vågen från Wikimedia Sverige och en representant för Europeana.

Samarbetspartners/sponsorer

Europeana, Riksantikvarieämbetet och Wikimedia Sverige.

Mer information och bakgrund:

Europeana är Europas digitala museum, bibliotek och arkiv. I Europeana kan vem som helst upptäcka, ladda ner, dela, lära och bli inspirerad av Europas kulturskatter som böcker, manuskript, skulpturer, museiobjekt, hantverk, musik och andra inspelningar. Europeana innehåller mer än 30 miljoner objekt från museer och kulturinstitutioner, stora som små, över hela Europa.

Du kan också upptäcka Europas byggnadsminnen, inte bara monument utan även historiska byggnader och platser som till exempel Ales stenar. Allt detta kan du utforska från din mobil, surfplatta eller laptop.

Tävlingen är en inbjudan till alla som vill utforska de historiska byggnaderna, monumenten och att öka Sveriges bidrag till platserna i Sverige genom Europeana.

 

Dela sidan på