Kärnåsens hembygdsgård, VärmlandKärnåsens hembygdsgård, VärmlandFoto: Pål-Nils Nilsson (CC BY)

Delta som arrangör

Kulturarvsdagarna ska bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer. Alla som vill anordna lokala arrangemang och aktiviteter på temat är välkomna att delta. Det kostar inget att vara med som arrangör.

Alla, såväl företag, organisationer, föreningar som privatpersoner, är välkomna att anmäla aktiviteter. Bjud in allmänheten till kulturhistoriskt intressanta byggnader, miljöer och andra lämningar, sprid berättelser och historier om händelser, människor och traditioner. Det ska helst vara fritt inträde till de miljöer som ni väljer att lyfta fram. Ordinarie entréavgifter kan dock tas ut. Tider för aktiviteter, guidade turer, föreläsningar och andra programpunkter bestämmer ni själva inom ramen för dagarna 8–10 september.

Några tips på aktiviteter till dig vill medverka som arrangör:

 • Arrangera utflykter; rundvandringar, bussturer, cykelturer, ridturer
 • Guidningar och/eller visningar av intressanta kulturmiljöer eller kulturhistoriska byggnader
 • Visa en utställning eller varför inte visa ett teaterstycke, eller lustspel kring temat
 • Bjud in intressanta föreläsare eller skapa en berättarafton där alla får komma till tals
 • Håll ”Öppet hus” eller varför inte ”Öppen trädgård”
 • Glöm heller inte barn och unga – ordna gärna särskilda programpunkter för dem. Eller gör ett helt eget program ”Lilla Kulturarvsdagen”.
 • Kombinera aktiviteterna med tävlingar. Gör en tipspromenad, eller varför inte anordna en fototävling på Instagram.
 • Uppmana alla som besöker er att tipsa om arrangemanget på Facebook eller att twittra med hashtag #kulturarvsdagen.
 • Arrangera ”Instawalks” där deltagarna fotograferar sin promenad och lägger upp bilderna på Instagram. Glöm inte att uppmana till att tagga bilderna med #kulturarvsdagen, så kan de komma att visas på Kulturarvsdagens webbplats.
 • Samverka med andra på orten, i kommunen eller i regionen.
 • Starta en studiecirkel kring temat.
 • Varför inte ta chansen att skapa eller delta i gränsöverskridande arrangemang med våra grannar i Europa. Andra länders arrangemang och datum hittar du på www.europeanheritagedays.com.

Årets tema

Arrangemangen ska knyta an till årets tema och vara öppna för alla. Temat varierar år från år. 2017 är temat ”Natur och kulturarv – miljöer med möjligheter.”

Sveriges Hembygdsförbund och dess medlemmar har god erfarenhet av att arrangera kulturarvsdagar. Vi samverkar även med Arbetslivsmuseernas samarbetsråd, ArbetSam. Om du behöver hjälp med idéer på årets tema – tveka inte att kontakta någon av dem eller oss.

Anmälan

Evenemanget pågår i tre dagar. Som arrangör väljer du själv om du vill delta en, två eller tre dagar: ”Lilla Kulturarvsdagen” är öppen för alla och har samma tema, men vänder sig främst till arrangörer med aktiviteter som särskilt vänder sig till barn och ungdomar.

Här hittar du anmälningsformuläret 

 

 

Dela sidan på