Utgrävningarna i ArendalFoto: (CC BY)

Gravröset i Arendal

En föreläsning av arkeologerna Gisela Ängeby och Ulf Ragnesten om den spännande undersökningen av Gravröset i Arendal som troligen anlagts någon gång i slutskedet av bronsåldern, för omkring 2500 år sedan.

Datum: Söndagen den 26 augusti

Tid:

Program

Hösten 2017 utförde Arkeologerna på Statens Historiska Museum tillsammans med arkeologer på Göteborgs stadsmuseum en stor undersökning av ett gravröse i Arendal, Göteborgs kommun. Sten för sten plockades röset ned. Alltsammans dokumenterades. Sammanlagt avlägsnades 17 000 stenar i olika storlekar. Inne i röset fanns det olika spännande stenkonstruktioner. Längst in fanns rester efter ett gravbål med brända människoben och djurben. Vad hände här egentligen? Vad vet vi?

Med Ulf Ragnesten, arkeolog Göteborgs stadsmuseum och Gisela Ängeby, arkeolog, Arkeologerna, Statens historiska museum.

Övrig information:

Föreläsningen sker i Wallenstamsalen på Göteborgs Stadsmuseum och är gratis.

Besöka

Adress: Norra Hamngatan 12, Göteborg

Landskap: Västergötland

Tillgänglighet:

Museets reception hittar du på plan 0, en trappa ner innanför entrén. Där möts du av museets värdar som gärna tipsar om vad du kan se och göra i museet. Hela museet kan nås med hiss. Wallenstamsalen ligger på samma plan som receptionen och är tillgänglig för alla. I entrén finns en handikapptoalett samt en rullstol till utlåning. Det finns blindskrift utanför alla toaletter och i hissarna. Den stora hörsalen i museet, Wallenstamsalen, har hörslinga. Du kan självklart ta med din assistanshund till oss.

Kontakt

Kontaktperson: Göteborgs Stadsmuseum reception

Telefon/Mobiltelefon: 031-36803600

E-post: stadsmuseum@kultur.goteborg.se

Arrangörer: Göteborgs Stadsmuseum och Statens historiska museum.

Arrangörens webbplats: http://goteborgsstadsmuseum.se/

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: