Sjöfararristningar på Hamnholmarna Foto: ( CC BY)

Upptäck Hamnholmarna och sjöfararnas ristningar!

Hamnholmarna i Fjällbacka skärgård har varit en omtyckt naturhamn ända sedan medeltiden. Berghällarna kring hamnen är översållade av sjöfararnas ristningar: bomärken, initialer, kompassrosor och mycket mer. Hamnholmarna är Sveriges största lokal med sjöfararristningar eller maritima ristningar, som de också kallas. De äldsta ristningarna kommer från 1400-talet, de yngsta från 1600-talets slut. Följ med på en upptäcktsfärd bland ristningarna tillsammans med en arkeolog från Bohusläns museum!

Avresa med båt från Hamburgsund, Fiskehamnen, kl. 12.30. Åter i Hamburgsund ca kl. 15.30. Visningen pågår i ca 2 timmar med paus för fika. Medtag egen matsäck. Vi går en kort vandring på några hundra meter mellan ristningsområdena.

Begränsat antal platser. Boka din plats på telefon 0522-656501 senast 19/8.

Besöksinformation

Adress: Fiskehamnen, Hamburgsund

Landskap: Bohuslän

Tillgänglighet:
  • Hamnholmarna är en klippig ögrupp i den yttersta skärgården, där väder och vind kan växla med kort varsel. Medtag skor och kläder för alla väder!
  • För att ta sig i land på ön krävs ett kliv från båten över till berget. Bryggor saknas på ön. Kuperad terräng, nivåskillnader och hala partier förekommer. Ön saknar stigar, trappor eller spänger. Torrdass finns.

Kontakt

Kontaktperson: Linnea Nordell

Telefon/Mobiltelefon: 0522-65 65 49

Arrangörer: Bohusläns museum

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: