Tre forntidsfigurer hittade i Rydebäck.
Tre forntidsfigurer hittade i Rydebäck. Foto: (CC BY)

Introduktion till arkeologi för barnfamiljer med prova på-möjligheter, Rydebäck

Välkommen att lära dig mer om arkeologi och möjlighet för bedömning av egna fynd av en arkeolog.

Olika stationer erbjuder upplevelse om hur man levde, arbetade och lekte förr i tiden med viss prova på-tillfällen.

Möjlighet för barn att teckna sig för medlemskap i arkeologi grupper.

 

Datum: Söndagen den 25 augusti

Tid:

Program

Arrangemanget är intresseväckande där barnen och deras föräldrar får veta mera om arkeologi.

Vi vill passa på att ge en generell information om arkeologi för Rydebäcksborna och övriga intresserad.

En mängd stenåldersverktyg, husgrund, gravar med mera har funnits omkring Rydebäck. Museiföreningen i Rydebäck samlar därför erfarenheten och saker för att ge samhället en identitet – långt bortom det moderna samhället.

Prova på-aktiviteter:  Vi lyfter fram olika aspekter i arkeologi med visning av hur man bearbetade naturen för att få användbar verktyg. Vi ger exempel på olika lek och möjlighet att framställa musik långt innan Kristi Födelse. Och exempel på olika gravsätt.

Arkeologisk utgrävning kan finnas på plats i mikroformat med bruk av leksakslera.

Vi har fått stöd av olika arkeologi experter och dagen blir avstamp för att bilda arkeologibarngrupper.

Grundinformation ges under dagen om fortlöpande barn arkeologikurser med start lördagen den 21 september. Varje kurs har tre träffar med två veckors mellanrum och högst 14 barn i varje grupp.

Information beskrivande hur vi kommer att arbeta med ungdomsgrupperna ges med röst förstärkare så alla får ta del av det även om man tittar på annat under tiden

Dagen är uppbyggd på en ”dropp-in” bas och samtidigt finns även möjlighet att besöka en stor utställning om Rydebäcks historia i den lokala idrottsföreningens klubbstuga – Se vägbeskrivning etc. på Riksantikvarieämbetets Kulturarvsdagar då utställning visas upp även under Kulturarvsdagarna den 7 och 8 september.

Övrig information:
  • Oömma kläder föreslås.
  • Restauranger och kafé finns i området.
  • Rydebäcks Museiförening sakna idag egen lokal så har lånat den lokala scoutstugan för aktiviteten.

Övrigt: Handbok för Arkeologiklubben kommer att visas upp. Författaren är Sara Williamsson som vi samarbetar med och boken är rikt illustrerad av Mats Vänehem. Tyvärr kan inte boken köpas, men varje barn som deltar i våra arkeologigrupper kommer att få en gratis bok vid första aktiviteten.

Vi välkomnar även stöd av flera vuxna som är intresserad av arkeologi och kan backa upp vår planerade arbete med barnen. Barnen som skriver in sig blir medlemmar i Rydebäcks Museiförening och får information om alla våra aktiviteter.  Mera information ges under dagen.

Besöka

Vägbeskrivning:

Bil: Ta avfarten mot Rydebäck på E6 motorväg – kör mot samhället, rakt över två rondeller och fortsätter rakt mot havet. När vägen svänger vid strandängen följa vägen till ni se Museiföreningens flagg intill den enda hus till vänster. Parkering fritt framför huset.

Buss: Ta buss 2019 från Helsingborgs centrum till busshållplatsen Alnögatan. Gå tillbaka några meter och ni hittar ett promenadstråk mellan husen mot havet. Följa stigen förbi alla hus och fortsätter mot havet. Vid stigens slut hittar ni scoutstugan på vänster sidan invid grusvägen.

Tillgänglighetsinformation: Ute på tomten bör det inte finnas någon svårighet med tillgänglighet för rullstol eller barnvagnar . Scoutstugan är en gammal statarlänga och trots ombyggnad kan vara trångt för personer med rörelsehinder.  Toalett finns i stugan och handikapptoalett finns 100 m norr om stugan vid strandängen.

Se även bilaga: Affisch

Kontakt

Kontaktperson: Jenny Aspenberg, 0rdförande i Rydebäcks museiförening.

Telefon/Mobiltelefon: 042-22 20 39 / 0737-46 23 24

E-post: info@rydebackshistoria.com

Arrangörer: Rydebäcks museiförening.

Arrangörens webbplatser:

http://www.rydebackshistoria.com

https://www.hembygd.se/rydebackmuseiforening/about

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: