Arkeologi i Snapperiskogen, Växjö

Arkeologer berättar om människor på platsen i det förflutna och om arkeologin på platsen. Arkeologerna kommer också att berätta vad som kommer att hända på platsen i framtiden och var alla fynd tar vägen.

Datum: Söndagen den 25 augusti

Tid:

Program

Visning av arkeologisk undersökning av Snapperiskogen och fynd, som är en ovanligt stor arkeologisk undersökning i Växjö som kommer att undersökas under sommaren.

I Snapperiskogen finns det omfattande lämningar från brons- och järnåldern, boplatslämningar i form av spår efter hus, eldstäder men även gravar. Området visar även att man har vistats under lång tid på platsen och detta märks särskilt genom omfattande odlingslämningar. På Arkeologidagen den 25 augusti kommer arkeologerna kunna presentera preliminära resultat och fynd från undersökningarna.

Det arkeologiska arbetet utförs av Museiarkeologi sydost som ingår i Kalmar läns museum men som har fast baserad verksamhet i Kronobergs län. I projektet deltar en bred arbetsgrupp av arkeologer och experter och arbetet utförs i samarbete med bland annat Jönköpings läns museum, Kulturmiljö Halland och Bohusläns museum.

Hålltider för programpunkter:

11:00 - 12:00 Visning av utgrävningsplats

13:00 - 14:00 Visning av utgrävningsplats

Övrig information:

Bra skor och kläder efter väder rekommenderas. 

Besöka

Adress: Högsbyvägen, Växjö

Landskap: Småland

Vägbeskrivning:

Samling inför visningen sker på grusplanen framför byggbodarna. Här finns också plats för parkering (Undvik parkering på Högsbyvägen p g a tung trafik.)

Så här hittar ni till Snapperiskogen: Undersökningsplatsen ligger vid Räppe i den västra delen av Växjö. Med buss: ta linje 4 och steg av vid hållplatsen Högsbyvägen, följ Högsbyvägen fram till undersökningsplatsen med byggbodar på vägens vänstra sida. Med bil: kör Stora Räppevägen och ta av mot väster (skyltat mot Skanskas bergtäkt). Fortsätt sedan Högsbyvägen. Platsen ligger på vägens vänstra sida, några hundra meter före Skanskas anläggning.

 

Tillgänglighet:

Undersökningsområdet ligger i skogsmiljö utan faciliteter. För lämplig parkering se anvisad plats i  vår blogg.

Bra att veta: Visningarna hålls utomhus i terräng som kan vara ojämn och svårtillgänglig för rullstolar eller rullatorer. Bra skor och kläder efter väder rekommenderas. Guiden kommer att vara utrustad med röstförstärkare/högtalarväst men ljudet kan ibland störas av väder och vind.

Kontakt

Kontaktperson: Ivonne Dutra

Telefon/Mobiltelefon: 070-672 15 99

E-post: snapperiskogen@kalmarlnsmuseum.se

Arrangörer: Kalmar läns museum i samarbete med bland annat Jönköpings läns museum, Kulturmiljö Halland och Bohusläns museum.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: