Arkeologidagar på Erikskulle museum i Söderby-Karl

Välkommen till Erikskulles arkeologidagar för att lära dig mer om livet under förhistorisk tid!

Datum: Söndagen den 25 augusti

Tid:

Program

Under slutet av 1800-talet började bl.a. bonden Erik Ersson i Vik samla in föremål från Söderby-Karl och trakten däromkring. Dessa föremål kom att ingå i Erikskulle museisamlingar. I samlingarna finns arkeologiska fynd från stenåldern och framåt.

Under 24 augusti och 25 augusti, den nationella Arkeologidagen, håller museet öppet för visning för hela familjen. Visningen avslutas med en workshop för barn.

Hålltider för programpunkter:

11:00 - 12:00 Visning: Träffa en benexpert och arkeolog som berättar om fynden i museets arkeologiska samlingar. Visningen fortsätter sedan ut till gravfältet på Erikskulle där hon bl.a. berättar om gravarna, bosättningsmönster och strandnivån under järnålder och vikingatid. Visningen är öppen för alla åldrar.

12:00 - 13:00 Workshop: (Aktiviteten är inriktad för barn) Välkomna att göra egna armband och halsband, så som man gjorde på järnåldern/medeltiden! Arkeolog är på plats och berättar om pärlor från gravar i Söderby-Karl med omnejd och hur man tolkar deras betydelse, därefter gör vi egna armband eller halsband.

13:00 - 14:00 Visning: Träffa en benexpert och arkeolog som berättar om fynden i museets arkeologiska samlingar. Visningen fortsätter sedan ut till gravfältet på Erikskulle där hon bl.a. berättar om gravarna, bosättningsmönster och strandnivån under järnålder och vikingatid. Visningen är öppen för alla åldrar.

14:00 - 15:00 Workshop: (Aktiviteten är inriktad för barn) Välkomna att göra egna armband och halsband, så som man gjorde på järnåldern/medeltiden! Arkeolog är på plats och berättar om pärlor från gravar i Söderby-Karl med omnejd och hur man tolkar deras betydelse, därefter gör vi egna armband eller halsband.

Övrig information:

Museets Café håller öppet under arkeologidagarna där man kan köpa kaffe, bullar och korv.

Besöka

Vägbeskrivning:

Erikskulle ligger i Söderbykarl, ca 18 km norr om Norrtälje.
GPS-koordinater: N 59.89068, E 18.71156

Med bil från Stockholm/Norrtälje:
Följ väg 76 norrut från Norrtälje mot Grisslehamn och Gävle. När du efter ca 17 km kommer till korsningen där väg 76 svänger vänster mot Hallstavik och Gävle fortsätter du rakt fram på väg 283 mot Älmsta. Passera Söderby-Karls kyrka och efter ca 300 meter har du avtagsvägen mot Erikskulle till höger.

Med bil från Uppsala/Gävle/Östhammar:
Följ väg 76 mot Norrtälje till korsningen med väg 283 i Söderbykarl. Tag vänster mot Älmsta och Grisslehamn. Passera Söderby-Karls kyrka och efter ca 300 meter har du avtagsvägen mot Erikskulle till höger.

Med buss från Norrtälje:
Tag buss nr 636 eller 637 mot Björkö respektive Singö. Stig av vid Viks vägskäl. Sedan har du några hundra meter promenad på grusvägen upp till Erikskulle. Du ser den gula museibyggnaden på höjden bortom fälten.

Tillgänglighet:

Till museets bottenvåning finns rullstolsramp. På bottenvåningen finns kafé och toaletter. Visningen i museet sker dock på andra våningen som endast nås via trappor. Gravfältet ligger mitt på museiområdet och omgärdas av ett flertal museibyggnader. Området ligger på en höjd och är relativt lättillgängligt från besöksparkeringen.

Kontakt

Kontaktperson: Ylva Telldahl

Telefon/Mobiltelefon: 070-556 65 55

E-post: ylva.telldahl@norrtalje.se

Arrangörer: Norrtälje museer i samarbete med Erikskulle hembygds- och fornminnesförening.

Arrangörens webbplatser:

https://kultur.norrtalje.se/web/arena

http://www.erikskulle.se/index.php

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: