Klara provar på glaspärletillverkning med Brodde i VikingabynFoto: (CC BY)

Barnens arkeologidag, Vikingabyn Storholmen

Prova på olika forntida hantverk och lär dig om vardagslivet i Roslagen för tusen år sedan! Vi besöker även det vackra vikingatida gravfältet Norra Malma som ligger alldeles intill vikingabyn. Café finns.

Datum: Söndagen den 25 augusti

Tid:

Program

Detta får du göra hos oss! Du träffar ett tiotal vikingar som lär ut smide och ullhantverk och andra sysslor.  Baka ditt eget tunnbröd över elden. Lär dig runornas hemligheter, tecknen som pryder otaliga runstenar i Uppland. Vikingabyns Husfru berättar det du vill veta om vikingarnas vardagsliv, du bestämmer temat! Som avslutning på dagen besöker vi gravfältet och naturreservatet Norra Malma som ligger alldeles invid vikingabyn.

I friluftmuseet finns rekonstruerade byggnader, båtar och vikingamiljöer som skapar autentisk atmosfär. Nytt i museet är en 24 meter lång vikingahall som är under uppförande som hade taklagsfest i juni. Bidrar till atmosfären gör också det vackra natursceneriet vid sjön. Det finns ett café med lättare förtäring.

På gångavstånd finns pizzeria, badplats med strand och lekplats. Parkering på slagen äng.

Entrépris: 80 kr för barn, 60 kr för medföljande vuxen (alla aktiviteter ingår i entrépriset)

Besöka

Adress: Varjagvägen 1, Svanberga, Norrtälje

Landskap: Uppland

Vägbeskrivning:

Vikingabyn ligger i Svanberga, bredvid badplatsen, en mil norr om Norrtälje på väg 76. Busshållplats Svanberga affär. Bussförbindelser från Norrtälje busstation: Buss 636,637,641.

Från bussen ca 400 m. Följ stigen ner mot badplatsen, därifrån skylt vid stig som leder mot museet.

Tillgänglighet:

Vi har tyvärr ej RWC. Friluftsmuseets område är relativt plant för rullstolar.  Gravfältet ligger dock på en ås med färist för får och är otillgängligt för den med rullator eller rullstol. Personer med rörelsehinder kan parkera nära entrén. Övriga bilar på slagen äng, 70 m promenad. Entrépersonalen hjälper gärna till att underlätta besöket.

Kontakt

Kontaktperson: Britta Geschwind

Telefon/Mobiltelefon: 070 342 51 70

E-post: info@storholmen.org

Arrangörer: Arrangör är Stiftelsen Storholmen tillsammans med Storholmens vikingaförening

Arrangörens webbplatser:

http://www.storholmen.org/besokmuseet/barnens-vikingadag/

www.storholmen.org

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: