Råsvalslunds fornminnesområdeFoto: (CC BY)

Besök den vikingatida bosättningen vid Råsvalslund, utanför Lindesberg

Följ med på en rundvandring i spåren efter den vikingatida byn som har gravhögar in på husknuten. Vi visar och berättar om lämningar och föremål som påträffats vid arkeologiska undersökningar. Upplev vikingalivet med prova-på aktiviteter som pilbågsskytte, vikingatida kläder och redskap m m.

Datum: Söndagen den 25 augusti

Tid:

Program

Runt om i Sverige firas Arkeologidagen den 25 augusti. Här i Örebro län besöker vi en välbevarad vikingatida bosättning vid Råsvalslund i Guldsmedshyttan utanför Lindesberg.

Följ med länsmuseets arkeolog Martin Edlund på en guidad visning av området och delta i prova-på aktiviteter. Vi tittar närmare på den bevarade boplatsen med husterrasser och gravfält med gravhögar, och får hör mera om vad som påträffats vid tidigare undersökningar.

Platsen ligger i en naturskön hagmark vid sjön Råsvalen som även bjuder på många blommor och ängsväxter allt efter årstiden. Området kommer under hösten 2019 att göras mera tillgängligt av Lindesbergs kommun med skyltning och rastplatser.

Hålltider för programpunkter:

13:00 - 13:30 Guidad visning

13:30 - 14:00 Prova-på aktivitet

14:00 - 14:30 Guidad visning

14:30 - 15:00 Prova-på aktivitet

Övrig information:

Fri entré. Guidad visning och prova-på aktivitet för hela familjen.

Besöka

Adress: Råsvalsvägen, Guldsmedshyttan

Landskap: Västmanland

Vägbeskrivning:

Från Örebro, kör Rv50 i norrgående riktning mot Lindesberg och Storå. Vid rondellen i Guldsmedshyttan fortsätt mot Storå ca 1 km och tag av höger mot Råssvallens idrottsplats. Fortsätt på Råsvalsvägen ca 200 m fram till Råsvalslunds gård och naturområde.

Tillgänglighet:

Begränsad tillgänglighet med kuperad mark och stängsel runt hagmark. Ett mindre antal parkeringsplatser finns  utanför Råsvalslunds gård. Ett större antal parkeringsplatser finns vid Råssvallens idrottsplats.

Mer information finns på: https://www.facebook.com/orebrolansmuseum/

Kontakt

Kontaktperson: Martin Edlund

Telefon/Mobiltelefon: 019-602 87 75

E-post: martin.edlund@olm.se

Arrangörer: Örebro läns museum

Arrangörens webbplats:

https://www.olm.se/

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: