Medeltida besöksmål i Hallands län

Välkommen att lära dig mer om medeltida besöksmål i olika delar av länet!

På arkeologidagen 2021 kommer Länsstyrelsen i Hallands län, tillsammans med Region Halland och Hallands Länsmuseer och i ytterligare samverkan med Himleådagens arrangemang, Rian i Falkenberg samt Kula AB att genomföra flera spännande guidningar på flera medeltida besöksmål i olika delar av länet. I en folder har vi samlat information om även andra besöksvänliga medeltida platser som på så vis kan utgöra underlag för en arkeologidag på egen hand, när man vill. Men på just arkeologidagen den 29 augusti vill vi särskilt tipsa om de guidningar som då sker, under förutsättning att restriktionerna för Covid-19 tillåter detta.

Guidningar på arkeologidagen

Hunehals borg, Kungsbacka kommun.

I samverkan med föreningen Hunehalsborgs vänner. Visning av pågående forskningsgrävning vid den medeltida borgen kl. 11-12. Samling vid parkeringen kl. 11.00. Guide: Anders Håkansson, Kulturmiljö Halland, Hallands Kulturhistoriska Museum. Vissa sträckor kan vara svåra om man har med exempelvis barnvagn eller rullator.

Kontakt: Anders Håkansson; 070-604 39 76

Ny Varberg, Varbergs kommun

Sker i samverkan med Himleåns dag. Där Himleån och Munkån rinner samman låg Ny Varberg mellan 1400- och 1600- talet. Kom till platsen och hör historien om Varberg, handeln, krigen och klostren. Tider: Fortlöpande guidning mellan kl 10-16. Parkering: Platsen ligger vid väg 41. Vid rondellen mot Trönninge, tag en liten väg mot söder ca 100 öster om rondellen. Barnvagns- och rullstolsvänligt. Himleådagen (hembygd.se)

Kontakt: Lena Berglund; 010-224 32 11

Sjönevads borg

Guidning av borgen sker mellan kl 14- 15.30. Samling kl 14 vid badstranden öster om ön (se bild i häftet). Guidningen sker från land av Anderas Johansson, Intendent och arkeolog på Hallands Konstmuseum. Det finns även möjlighet att på eget ansvar låna eller hyra kanot eller båt för en tur till borgen efteråt. Tag gärna med flytväst om ni önskar besöka ön, och givetvis matsäck.

Kontakt: Andreas Johansson; 073-414 71 03

Stadsvandring i Falkenberg

Falkenbergs medeltid – Går den att se, och vad skall vi använda den till? Ett vandrande samtal mellan museipedagog Anna-Katharina Detert på Rian och intendent Johan Dahnberg, Hallands Konstmuseum. Ett samarbete mellan Rian och Hallands Konstmuseum. Samling vid Rian klockan 11, varar ca 2 timmar. Barnvagns- och rullstolsvänligt

Kontakt: Johan Dahnberg; 035-16 23 167

Ivås medeltida landskap, Hylte kommun

Landskapshistorisk vandring i Ivås i samverkan med Kula AB. Klockan 13:00. Följ med på en guidad tur i det spännande odlingslandskapet med historisk-geografen Pär Connelid. Vandringen varar cirka två timmar i ganska lätt (om än något sluttande!) terräng och lär oss tolka landskapets ”årsringar”. Ta med fika. Vandringen går delvis utanför stigar och är ej lämplig för exempelvis barnvagn eller rullstol.

Kontakt: Pär Connelid; 070-200 07 78

Söndagen den 29 augusti - kl. 11:00-16:00

Besöksinformation

Adress: Höganäs

Landskap: Halland

Tillgänglighet:

Guidningar på arkeologidagen har lite olika tillgänglighetsförutsättningar. Beskrivs kort i presentationerna av de olika guidningarna ovan.

 

Kontakt

Kontaktperson: Jenny Nord

Telefon/Mobiltelefon: 010-224 33 15

E-post: jenny.nord@lansstyrelsen.se

Arrangörer: Länsstyrelsen i Hallands län, tillsammans med Region Halland och Hallands Länsmuseer och i ytterligare samverkan med Himleådagens arrangemang, Rian i Falkenberg samt Kula AB

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: