En stad reser sig ur förfallet – vandring i 1700-talets Linköping

En stad reser sig ur förfallet – om byggboomen i 1700-talets Linköping.

På 1790-talet fick den unge handelsbokhållaren Frisk en idé. Han lyckades köpa tillbaka två tomter på Hunnebergsgatan, som hans familj tidigare ägt. 1795 lät han uppföra de ännu bevarade husen på Hunnebergsgatan 30, idag mera känd som Onkel Adamsgården. Bostadshuset var modernt för sin tid, med en lägenhet om tre rum och kök i varje våningsplan. Var Johan Peter Frisk unik för sin tid, eller var det tvärtom ett tecken i tiden?

1700-talet är en spännande period i Linköpings och Sveriges historia, en period av långsam återhämtning efter krig, pest och hungersnöd i början av seklet, och före de stora omvandlingarna genom industrialiseringen från 1800-talets mitt. Under 1700-talet växte befolkningen i landet och alltfler flyttade till städerna. En ny typ av trähus började byggas i Linköping, med plats för flera familjer. Nu byggdes den trästad som till stora delar revs under efterkrigstidens rekordår. Eller i bästa fall flyttades till Gamla Linköping.

Med start i gårdarna vid Hunnebergsgatan 5-9 vandrar vi på spaning efter bevarade och flyttade hus, i spåren av Linköpings första byggboom.

Kl. 13.00 – Vandring Hunnebergsgatan, start Hunnebergsgatan 5.

Kl. 15.00 – Vandring Ågatan och Stångebro, start Hunnebergsgatan 5.

Begränsat antal deltagare – obligatorisk föranmälan till goran.tagesson@hist.uu.se

 

Välkomna!

 

Söndagen den 29 augusti - kl. 13:00-17:00

Besöksinformation

Adress: Hunnebergsgatan 5, Linköping

Landskap: Östergötland

Tillgänglighet:

Vandring utmed Hunnebergsgatan och Ågatan, samt besök på några av gårdarna, besök i ett, möjligen flera hus, ett med trappor

Kontakt

Kontaktperson: Göran Tagesson

Telefon/Mobiltelefon: 010-480 81 68

E-post: goran.tagesson@hist.uu.se

Arrangörer: Forskningsprojektet HASP – Hus och Social praktik, Uppsala universitet.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: