Anrika byar försvann och återuppstod – Knäbäckshusens historia

På 1940- och 50-talen utökades skjutfältet på Ravlunda i sydöstra Skåne och historiska gårdar och byar som Knäbäck, Kyrkokullen, Killehus och Bäckahus med anor från 1600-talet raderades ut och försvann. Dafvid Hermansson, Kiviks Museum, berättar om de gamla byarna.

Under 1930- och 40-talen hade de gamla byarna utökats med turistande och gästande storheter, däribland Evert Taube, Stig Dagerman, Anita Björk och Lillebror Söderlundh, och det fanns ett gästgiveri med namnet ”Gyllene heden”, där gästerna levde ett gott fritidsliv på Österlen.

Skjutfältet behövde dock ny mark, människor och turister tvångsförflyttades, husen såldes eller revs, protesterna var många, men Statsmakten obeveklig. Några av husen bevarades dock och flyttades halvannan mil söderut till Rörum och Nya Knäbäckshusen blev en ny turistmagnet.

Historiker och museichef Dafvid Hermansson, Kiviks Museum, berättar om de gamla byarna och vad som hände på 1940-talet och med Nya Knäbäckshusen.

Äppelgården, Kivik, kl. 15-17. Entré och kaffeförsäljning.
Platsbokning till föreläsningen krävs på info@kiviksmuseum.se

Vill du även besöka museet?
Det är även ”Öppet museum” på Kiviks Museum på Bredarörsvägen 1 mellan kl. 13-17. Utställningar, audioguider, café. Österlens äldsta museum, grundat 1890. 

Söndagen den 29 augusti - kl. 15:00-17:00

Besöksinformation

Adress: Eliselundsvägen 8, Kivik

Landskap: Skåne

Tillgänglighet:

Markplan, handikappvänligt. Toaletter med rinnande vatten, vattenklosett, elektricitet. 25 meter från parkering.

Mer information finns på: https://www.kiviksmuseum.se/aktiviteter/

Kontakt

Kontaktperson: Dafvid Hermansson

Telefon/Mobiltelefon: 070-512 08 30

E-post: info@kiviksmuseum.se

Arrangörer: Kiviks Museum

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: