Gåtfulla Gårdby – undersökningsresultat från kyrka och gravar

En nyutkommen populärvetenskaplig bok om Gårdby kyrka på Öland presenteras av osteologen Caroline Arcini och arkeologen Rikard Hedvall.

Tanken på att skriva boken föddes redan vid utgrävningen i kyrkan, när locket på en gravkista i sten lyftes av. I den låg den man som hade låtit uppföra kyrkan för nästan tusen år sedan. Den syn som mötte arkeologen kom under lång tid att finnas kvar på hennes näthinna – ett skelett, helt inlindat med rep från huvud till fötter. Spåren av avhuggna ben i skelettet visade också att han hade dött vid ett överfall eller i en strid.

Det hör inte till vanligheterna att en hel kyrka och alla gravar i den undersöks arkeologiskt. Genom undersökningen av den medeltida kyrkan i Gårdby har vi fått kunskap om att endast 31 personer blev begravda i den under de 700 år som kyrkan var i bruk. Skelettmaterialet har dessutom genom flera olika naturvetenskapliga analyser, som DNA, strontium, och 14C, bidragit med information om vid vilken tid de olika personerna begravdes och om de var släkt med varandra.

Upptäckten av att takbjälkarna till den rivna 1100-talskyrkan var bevarade i den nybyggda kyrkan på 1800-talet, var en värdefull överraskning. Därmed kunde kyrkans uppförande, olika tillbyggnader och renoveringar tidfästas genom årsringsanalyser av träet.

Söndagen den 28 augusti - kl. 13:00-14:30

Besöksinformation

Adress: Gårdby kyrka, Gårdby

Landskap: Öland

Tillgänglighet:

Presentationen är planerad att genomföras i Gårdby kyrka som har toalett och är handikappanpassad.

Mer information finns på: https://www.youtube.com/watch?v=GqIosiAHkOU

Kontakt

Kontaktperson: Rikard Hedvall

Telefon/Mobiltelefon: 0761284149

E-post: rikard.hedvall@arkeologerna.com

Arrangörer: Arkeologerna, Statens historiska museet

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: