Arkeologidag på Medeltidsmuseet

Ett program på Medeltidsmuseet som kan lockar hela familjen. Vi blandar arkeologi på museet och ny arkeologi vid Slussen med kunskap om föremål i våra samlingar. Varmt välkommen!

13.00- 14.00 Föreläsning; 1000 år vid Söderström

Sedan 2013 har det i anslutning till ombyggnationen av Slussen pågått arkeologiska undersökningar. Under året genomförs de sista stora arkeologiska insatserna i ett projekt som sammantaget har varit den största sammanhållna arkeologiska undersökningen i Stockholm. Detta år har bland annat inneburit övervakningar av muddringsarbeten –vilka resulterat i ett enormt stort fyndmaterial som speglar vardagen i Stockholm genom århundradena– samt utgrävningar av delar av Järngraven och stora delar av Södermalmstorg –som inkluderat det välkända Pelikanhuset, Kafé klotet och delar av Vasas försvarsverk. Nu berättar arkeologer från Arkeologikonsult om årets undersökningar.

13.00-15.00 Lyssna, fråga, känn och fundera!

Kom och lyssna på våra två arkeologer från Medeltidsmuseet och Stadsmuseet! De berättar om Helgeandsholmens spännande och mångfacetterade historia genom en handfull fynd från de arkeologiska utgrävningarna som ägde rum för ca 40 sedan.

Det kommer även finnas möjlighet att få se närmare på och känna på typiska föremål som hittas i kulturlager i staden.

15.00-16.00 Visning av museets arkeologiska föremål och fynd från Slussen.

Hur blev museet till?  Vilka föremål från Slussen berättar en ny historia om Stockholm? Hur kan föremål finnas kvar i marken efter 700 år?

 

 

 

Söndagen den 28 augusti - kl. 13:00-17:00

Besöksinformation

Adress: Strömparterren 3, Norrbro., Stockholm

Landskap: Uppland

Tillgänglighet:

Hörslinga finns i vår hörsal.

Handikapptoalett finns.

Mer information finns på: https://medeltidsmuseet.stockholm.se/

Kontakt

Kontaktperson: Marit Holgersson

Telefon/Mobiltelefon: +46850831796

E-post: marit.holgersson@stockholm.se

Arrangörer: Stockholms medeltidsmuseum

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: