Arkeologidagen i Gamla Uppsala

Gamla Uppsala museum bjuder in till Arkeologidagen tillsammans med tidskriften Populär Arkeologi!

Det blir panelsamtal och föredrag med flera kända profiler och författare, arkeologiskola för barnen och virtuella visningar och fornlämningsvandringar med våra duktiga guider.

Program:

11.30 Gamla Uppsalas sju underverk. Följ med författaren Kristina Ekero Eriksson på en arkeologisk resa 1400 år tillbaka i tiden. Äger rum utomhus, startar i museet, ca 50-60 minuter.

12.00 Virtuell visning. Bänka dig i hörsalen och följ med på en guidad visning runt i Gamla Uppsala cirka år 650. Cirka 30 minuter.

13.00 Guidad visning av museet på svenska. Cirka 30 minuter.

13.30 Träffa författarna. Boksignering med Kristina Ekero Eriksson och Jonathan Lindström. Cirka 30 minuter.

14.00 Vi valde inte arkeologin, arkeologin valde oss. Panelsamtal där vi får höra om deltagarnas relation till arkeologi, favoritfornlämningar med mera. Deltar gör Tobias Svanelid, Jonathan Lindström och Kristina Ekero Eriksson. Cirka 60 minuter.

15.00 Visning av museet på engelska. Cirka 30 minuter.

15.30 Virtuell visning. Bänka dig i hörsalen och följ med på en guidad visning runt i Gamla Uppsala cirka år 650. Cirka 30 minuter.

16.00 Dåtidsredaktionen Live. Vi släpper loss Jonathan Lindström i hörsalen för att ge oss det senaste från den högaktuella forntiden. Cirka 60 minuter.

17.00 Fornlämningsvandring. Guiden berättar om de utgrävningar som genomförts i Gamla Uppsala (museet stänger).

Hela dagen kl. 11.00-17.00 är det öppet i vår arkeologiskola utanför museet. Här kan stora och små lära sig hur en utgrävning går till och gräva lite i våra arkeologilådor. I museibutiken kan du utforska vårt bokbord med rapporter, avhandlingar och annan arkeologisk litteratur.

Om deltagarna:

Kristina Ekero Eriksson är författare, hennes senaste bok ”Vikingatidens vagga” röstades fram som årets bok om svensk historia år 2022. Tobias Svanelid är journalist och programleder ”Vetenskapsradion Historia” i Sveriges Radio P1. Jonathan Lindström är chefredaktör för tidskriften ”Populär Arkeologi” och har författat ett flertal böcker om arkeologi.

Välkommen!

Söndagen den 27 augusti - kl. 11:00-17:00

Besöksinformation

Adress: Disavägen 15, Uppsala

Landskap: Uppland

Tillgänglighet:

Parkering:

I närheten av museet finns gratis parkering för bil och buss. Två handikapparkeringar i anslutning till museet, cirka. 15-20 meter grusgång fram till museientrén, stenplattor och grus.

Tillgänglighet i museibyggnaden:

Gamla Uppsala museum har handikapptoalett och hiss. Byggnaden är i två plan med reception, museibutik, garderob, toaletter, barnhörna och utställning på entréplan. Utställning finns även på plan två. För besökare med barnvagn finns möjlighet att parkera barnvagnen på entréplan, utan övervakning. Hiss med automatdörr. Skötbord i tillgänglighetstoaletten.

Besökare med rörelsenedsättning:

Möjlighet att ta sig runt i utställningen med rullstol. Hiss med automatisk dörröppnare, en tillgänglighetstoalett.

Besökare med synnedsättning:

Betonggolv på nedre plan och trägolv på övre plan. Hiss med automatdörr. Trappor försedda med markering på alla trappsteg. Taktila skyltar för hiss, garderob och toalett.

Besökare med hörselnedsättning:

Vi genomför särskilda visningar för besökare med hörselnedsättning. För mer information 018-23 93 04 eller gamlauppsala@upplandsmuseet.se

Besökare med allergier:

Fårskinn och renhudar förekommer i barnhörnan. Hundar får inte medföras inne på museet med undantag för ledarhundar.

Kontakt

Kontaktperson: Anna Rasmusson

Telefon/Mobiltelefon: 018-23 93 14

E-post: anna.rasmusson@upplandsmuseet.se

Arrangörer: Gamla Uppsala museum och Populär arkeologi

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: