VItterhetsakademiens bibliotek. Foto: (CC BY)

Julens boktips från biblioteket

BOKTIPS Från handfasta tips om föremålshantering, via ett norskt museiexperiment, till samtal om vad ett modernt museum bör vara och inte vara. Och så biografier över två svenska museimän. Det hittar du bland Vitterhetsakademiens biblioteks boktips. 


The local museum in the global village: rethinking ideas, functions, and practices of local history museums in rapidly changing diverse communities

Av Insa Müller, 2021

Runt om i Europa kämpar lokala museer för att hänga med de allt snabbare föränderliga och allt mer diversifierade grupperingar i samhället. Den här boken behandlar hur dessa mindre museer kan förändras för att stärka kopplingarna till dessa. Genom att kombinera teoretiska reflektioner med empiriska studier från ett museiexperiment i Norge erbjuder den här boken en utgångspunkt för  den som vill ompröva sin institution eller är intresserad av lokalt anpassad museipraktik. Boken vänder sig till dig som är intresserad av vad som händer med lokal historia och mindre hembygdsmuseer i tider av stor demografisk omvandling.

 

The preparator’s handbook: A practical guide for preparing and installing collection objects

Av Andrew Saluti, 2023

Den här handboken vänder sig till den som är ny i museisektorn eller som vill lära sig grunderna i samlingsförvaltning. Den utforskar, förklarar och åskådliggör tekniker för förberedelser och installation av föremål och beskriver steg för steg museets standardprocedurer för de flesta typer av samlingsföremål, till exempel verk på papper, arkivvolymer och historiska artefakter. Den innehåller också fallstudier från yrkesverksamma och exempel från Field Museum, Corning Museum of Glass och Folger Shakespeare Library.

 

Museum of the future now what?

Av Cristina Bechtler och Dora Imhof, 2021

Behöver vi en ny konsthistorisk kanon? Hur kan museer bli välkomnande platser för alla? Hur ska ett museum hantera konstverk som anses problematiska idag? Hur kan museer vara hållbara?

Det är några av de frågor 28 ledande konst- och museiprofiler – konstnärer, arkitekter, curatorer och museichefer – från hela världen besvarar i den här boken, som är uppföljaren till Museum of the future (2014) och The private museum of the future (2018). Här presenteras mångfalden av tankar som präglar museisektorn samt nya perspektiv på hur ett modernt museum bör vara och inte vara. Boken utgör en värdefull handbok för att navigera i museets ständigt föränderliga landskap.

 

Pontus Hultén: den moderna konstens anförare

Av Claes Britton, 2022

Den första heltäckande biografin om Pontus Hultén (1924–2006), som av många anses vara nittonhundratalets mest banbrytande curator och museichef. Detta rikt illustrerade verk presenterar en beundrad och omstridd förkämpe för den moderna konsten, som under sitt långa yrkesliv hade han del i att forma den nya tidens konstmuseer och som fick uppleva både triumfer och skandaler.

 

Friktion: Ernst Manker, Nordiska museet och det samiska kulturarvet

Av Eva Silvén, 2021

Forskarbiografin Friktion handlar om Nordiska museets samiska samlingar under perioden 1930-70 och intendenten Ernst Manker. Han var idog skildrare och samlare av samisk kulturhistoria och belyses i ljuset av sin samtid och en vetenskaplig problematik av kritisk museologi och urfolksstudier.

Hur museer väljer att framställa samer och andra urfolk visar sig få betydelse på både kort och lång sikt genom de samlingar som skapas och överförs mellan generationer.

Bokens fotografier, föremål och dokument är en del av det samiska kulturarvet och bildar basen för författarens analys. Foton och dokument visar samiskt kulturarv, men vems blick, röst och berättelse är det egentligen som hörs och syns? Det är frågor som ställs inom postkolonial forskning, urfolksstudier och kritisk museologi, som tillsammans utgör den här studiens vetenskapliga sammanhang.

 

Afterlives: Recovering the lost stories of looted art

Av M. Darsie Alexander, Sam Sackeroff, Julia Voss m fl, 2021

Vid slutet av andra världskriget hade uppskattningsvis en miljon konstverk och 2,5 miljoner böcker beslagtagits från sina ägare och hamnat i nazisternas händer. Många av dem förstördes. De konstverk och kulturföremål som klarade sig undan detta öde har en traumatisk och mångbottnad historia. Den här boken spårar föremålens härkomst, hur de räddats efter kriget, och hur de levt vidare i museer och privata samlingar. Genom att undersöka hur föremålens historia påverkar vår blick på dem diskuteras i den här boken de moraliska och estetiska följderna av att upprätthålla kopplingen mellan verken och deras plats inom förintelsens brutalitet. Eller omvänt: följderna av att ignorera denna historia.

Afterlives är en tankeväckande studie av konstens och artefakternas unika förmåga att vittna om historiska händelser.

 

Vitterhetsakademiens bibliotek

Boktipsen har sammanställts av Vitterhetsakademiens bibliotek, som ingår i myndigheten Riksantikvarieämbetet och är ett vetenskapligt specialbibliotek öppet för allmänheten. Biblioteket fylls ständigt på med nya och aktuella böcker för dig som vill läsa mer om vad som händer inom områdena arkeologi, medeltidens konst- och byggnadshistoria, museologi, kulturmiljövård och numismatik.

Vill du få ytterligare tips om vilken litteratur som finns? se bibliotekets digitala ämnesguider.

Vill du ge inköpsförslag till biblioteket?

Vill du läsa mer om bibliotekets innehåll och historia?

Kategori


Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: