Aktuellt om Europaåret för kulturarv

Här hittar du tips och nyheter under Europaåret för kulturarv, i Sverige och runt om i Europa.

Mer information om aktiviteterna finns även på Facebooksidan om Europaåret för kulturarv.

[2018-12-05] Frukostseminarium – Europaåret för kulturarv: Framtiden har en långhistoria 

Som nationell kontaktpunkt för EU-programmet Kreativa Europa bjuder Kreativa Europa Desk Sverige in till frukostseminarium med tema europeiskt kulturarv. Anmäl dig här.

[2018-11-07–09] World Heritage – Heritage in Progress Världsarv och interkulturell dialog på Vitlycke Museum

Med anledning av Europaåret för kulturarv 2018 äger konferensen HIP – Heritage in Progress Conference at Tanum World Heritage rum i Tanum i september. Konferensen är ett samarrangemang mellan Vitlycke , Museum Västra Götalandsregionen , Västarvet och Riksantikvarieämbetet. Många spännande föreläsare medverkar på temat ”kulturarv som redskap för interkulturell dialog”.
Obs! Framflyttad till september 2019.  Läs mer om konferensen.

[2018-10-24] Kulturarv nytt prioriteringsområde för bidrag från Kreativa Europa Kultur

I Sverige är det Kulturrådet som har ansvaret för att informera och vägleda kring ramprogrammet Kreativa Europa Kultur. Ett antaget projektets aktiviteter kan starta tidigast den 1 september 2019 och senast den 15 december 2019.  Läs mer om hur du ansöker om bidrag för ditt samarbetsprojekt. Ansökan är öppen och sista dagen att söka är den 11 december 2018.

[2018-10-16] Vill du vara med i arbetet att rädda utsatta kulturarv i katastrofområden?

Den 16 oktober är första deadline för det nystartade EU-programmet Europeiska Solidaritetskåren. Programmet erbjuder unga mellan 18 och 30 år att vara volontärer, praktisera och jobba med solidaritetsprojekt utomlands och i Sverige. MUCF -Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, har i Sverige uppdraget av EU-kommissionen att fördela medel till svenska organisationer som vill genomföra projekt.

[2018-10-16] Kulturarvsprojekt som fått stöd från Intereg

Är du nyfiken på vilka projekt med stöd från Interreg, EU:s program för territoriellt samarbete (ETC), som blivit verklighet under Europaåret för kulturarv 2018? Nu har EU-kommissionen publicerat en rapport som visar exempel från årets första tre månader. Några av projekten: LiviHeri, (Gotland), DUNC-Development of UNESCO Natural and Cultural Assets (Gotland, Småland, Skåne), CHRISTA och Cult-Ring (Västra Götaland Regionen).

[2018-09-07] Fira Kulturarvsdagen på Scenkonstmuseet

EU-initiativet Europaåret för kulturarv 2018 lyfter kulturarvsprojekt och evenemang i hela i Europa. En av höjdpunkterna under året är Kulturarvsdagen som äger rum i hela Sverige 7-9 september. Den 7 september firas Kulturarvsdagen på Scenkonstmuseet med frukostsamtal och öppet hus. Swedish Music Hall of Fame deltar i arrangemanget. Välkommen att delta du med!

[2018-06-27] EU-kommissionen lyfter Europaåret för kulturarv i Sverige 

EU-initiativet Europaåret för kulturarv 2018 fungerar som ett paraply för pågående kulturarvsprojekt och evenemang runt om i Europa med flera tusen medverkande aktiviteter. I Sverige samordnas året av Riksantikvarieämbetet.

[2018-06-15] Bergman in Cannes, Music in Stockholm

The European Year of Cultural Heritage in Sweden took part in the Cannes Festival to further promote the campaign at the Scandinavian Pavilion….

 [2018-06-10] Europaåret på Järva veckan

 

[2018-06-07] Fyra svenska organisationer får stöd

Nu är det klart vilka samarbetsprojekt som fått stöd i förra årets specialutlysning med fokus på Europaåret för kulturarv 2018. Fyra svenska organisationer deltar som partners i projekt som fick stöd i utlysningen. Stort grattis till er!

[2018-04-23] Europaåret för kulturarv i Cannes med ministerbesök

EU-initiativet Europaåret för kulturarv 2018 vill belysa kvalitativa kulturarvsprojekt i hela Europa. I Sverige, där Riksantikvarieämbetet samordnar året, deltar just nu närmare 100 projekt och evenemang. Bland annat projektet ”Ingmar Bergmans Skåne” som liksom Europaåret fanns på plats under filmfestivalen i Cannes.

[2018-04-23] Låt hela Europa ta del av din plats!

”European Heritage Makers” är ett nytt initiativ från Europarådet och Europeiska kommissionens för att låta barn och unga runt om Europa berätta sina egna upplevelser av platser och miljöer. Initiativet vill uppmuntra barn att iaktta, utforska och utvärdera sin närmiljö. Sverige deltar i form av ett pilotprojekt under 2018. Initiativet är utformat som en tävling som pågår mellan den 23 april och 23 maj och vänder sig till barn och unga mellan 7 och 17 år.

[2018-04-20] Call for Heritage Stories

Har du deltagit med minst ett arrangemang på Kulturarvsdagen de senaste tre åren kan du anmäla ditt arrangemang genom initiativet ”Call för European Heritage Stories” och samtidigt ansöka om ekonomiska medel. Ansökningstiden är mellan den 20 april och 20 maj.

[2018-03-28] Europaåret för kulturarv: Bergman, Digikult och den nordiska trästaden

Under hela 2018 pågår Europaåret för kulturarv som belyser kvalitativa kulturarvsprojekt runt om i Europa. I Sverige finns närmare 40 projekt och aktiviteter som deltar i kulturarvsåret.  Det är inte försent att anmäla deltagande. Vi tar upp anmälningar under hela året.

[2018-03-01] Bidrag till kulturarvsarbete

Är ni en ideell organisation som önskar delta med projekt eller evenemang under Europaåret för kulturarv 2018? Välkommen att söka bidrag för kulturarvsarbete från Riksantikvarieämbetet. Sista ansökningsdag 9 mars.

[2018-02-27] Universitets- och Högskolerådet: Europaåret för kulturarv och EU-Minuten

Europaåret för kulturarv är utgångspunkt för mobilfilmtävlingen EU-Minuten med temat ”Vad är europeisk kultur?”. Tävlingen vänder sig till elever i årskurs 1-9 och gymnasieskolan.

[2018-02-14] Europaåret för kulturarv i Västarvet

Under 2018 står kulturarvet i hela Europa i fokus. EU-initiativet Europaåret för kulturarv 2018 lyfter pågående och planerade evenemang och projekt men är även tänkt att vara ett avstamp för nya transnationella samarbetsprojekt. Västarvet driver och medverkar i flera projekt under året.

[2018-02-09] Europaåret på Folk och Kultur

Folk och Kultur är den nya mötesplatsen för kulturdebatt och kultur från hela landet. Evenemanget äger rum i Eskilstuna 7-10 februari och samlar kulturaktörer, politiker och kulturintresserade. På plats finns bland andra Sveriges regioner, kommuner, muséer, arkiv, universitet och förbund. Europaåret för kulturarv 2018 stod i fokus under konventets inledande dag då Tibor Navracsics, EU-kommissionär för utbildning, kultur, ungdom och idrott var key-note speaker. Riksantikvarieämbetet arrangerade, i kommissionärens närvaro, infoträff om temaåret.

[2018-02-05] Ny arena för kultursamtal

7-10 februari är det premiär för Folk och Kultur i Eskilstuna, en ny kulturpolitisk arena för det breda kultursamtalet. Region Gävleborg gästar med både utställarmonter och panelsamtal om kulturarvens betydelse.

[2018-01-17]  Kulturarvet – nyckeln till framtiden, Region Gävleborg

Den 13 januari var Region Gävleborg först ut i Sverige med att presentera sin samlade satsning under Europaåret för kulturarv 2018: ”Kulturarvet – nyckeln till framtiden”.

[2017-12-19]  Inbjudan till Europaåret för kulturarv

Välkommen att delta i Europaåret för kulturarv 2018.

[2017-12-17]  EU-kommissionens kampanjsajt för Europaåret för kulturarv 2018
[2017-12-07]  Kulturarv för alla – Europaåret för kulturarv inleds

Torsdagen den 7 december gick det officiella startskottet för Europaåret för Kulturarv 2018 i samband med öppnandet av EU:s internationella konferens Culture Forum i Milano.

Läs mer om kulturarvsåret

Europaåret för kulturarv 2018 är ett EU-initiativ som Kulturdepartementet uppdragit åt Riksantikvarieämbetet att samordna i Sverige.

 

“Our cultural heritage is more than the memory of our past; it is the key to our future.”
(Tibor Navracsics, EU-kommissonär för utbildning, kultur, ungdom och idrott)

 

Relaterad information