Kelburn Castle i Skottland. Foto: ( CC BY)

Färgforum 2021

Välkomna till Färgforum 2021, den 20–21 maj. Vi håller fast vid det planerade temat från 2020 års inställda konferens, ”Otraditionellt” måleri, men på grund av rådande pandemi kommer det i år att bli en digital konferens.

Färgforum 2021 arrangeras den 20–21 maj 2021 av Riksantikvarieämbetet i samarbete med Göteborgs universitet (Institutionen för kulturvård och Hantverkslaboratoriet), Statens fastighetsverk och Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Tema: ”Otraditionellt” måleri.

Vi vill belysa frågor om det moderna, det tillfälliga och vad vi väljer att skydda i fråga om icke-traditionella spår. Vi hoppas på diskussioner kring hur vi hanterar moderna färgytor och dagens måleri där exempelvis materialtekniska förutsättningar kan bli en utmaning för bevarandet. Moderna färgtyper och den konventionella användningen av dessa kommer att lyftas. Vad vet vi om miljöaspekter, beständighet, underhållbarhet och kvalitet hos moderna färgtyper?

Flera graffitikonstverk har under senare år varit uppe för diskussion om ”k-märkning”. Hur tänker konstnären kring materialval? Vilka utmaningar ställs vi inför när något som från början varit tänkt som tillfälligt sedan ska bevaras? Är kulturvården rustad att ta hand om representativa konstverk för framtida generationer?

Det är vår förhoppning att kunna publicera program och länk till anmälningssidan här i slutet av mars.

Välkomna!

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Kulturmiljövård