ljuskällor Foto: ( CC BY)

Belysningsseminarium

Sedan ekodesigndirektivet trädde i kraft 2018 befinner sig många museer i processen att byta belysning. Några har kommit långt, andra är i uppstarten, men oavsett är frågorna och vägvalen många. Riksantikvarieämbetet och Jamtli bjuder tillsammans in till ett seminarium som vi hoppas kan vara en god hjälp på vägen.

Evenemangsinformation

Plats: Jamtli, Östersund
Start:
Slut:
Program 17 oktober
Plats: Dag 1: Restaurang Hovs Gillesal, Jamtli

12.00 – 12.50 Registrering och mingel på Hov

13.00 – 13.25 Välkommen!

Anders de Sinegube från Jamtli och Jesper Cederlund från Riksantikvarieämbetet hälsar välkomna och introducerar seminariet.

13.30 – 14.25 Ekodesigndirektivet

Christoffer Silvenius från Energimyndigheten berättar om bakgrunden till ekodesigndirektivet, belysningstester, ny ekodesignförordning, nya krav och kommande utfasningar samt kvalitetskrav på ljuskällor.

14.30 – 15.00 Fallstudie: Byta belysning

Anders de Sinegube och ljustekniker Magnus Bohman från Jamtli berättar om hur deras arbete med att byta belysning och styrsystem ser ut, samt om valet av belysning och system i nybyggda Nationalmuseum Jamtli.

15.00 – 15.30 Fika Restaurang Hovs Gillesal (kaffe/smörgås)

15.30 – 16.45 Belysningsguidning (Byta belysning)

Rundvandring med fokus belysning och styrning på Jamtli samt Nationalmuseum Jamtli. Här finns i samma byggnad både 25 år gammal belysningsteknik som av flera anledningar behöver ersättas, samt modern belysning och styrsystem i Nationalmuseum Jamtli.

19.00 Middag

Träffa kollegor i branschen över middag i Gillesalen på restaurang Hov. Middagen ingår i anmälningsavgiften (exkl. dryck), meddela ev. kostpreferenser senast 4 oktober.
Program 18 oktober
Plats: Dag 2: Retzogsalen på Jamtli

09.00 – 09.50 Styrning, teknik, planering och visuell komfort från dåtid till nutid

Johan Röklander-Lärare ljushögskolan Jönköping Universitet, ljusdesigner och trollkarl. ”Ljus och belysning är upplevelse, information, framtid och hopp. Vi åstadkommer det med teknik och kan bara bli varse det tillsammans med rummets utformning. Jag bjuder på en exposé om vikten av ett holistiskt planeringssätt när det gäller ljus och belysning. Lite från var vi är i dag och vägval framåt. Det blandas med exempel och tankar om hur allt hänger ihop och skapar en bra anläggning.”

09.50 – 10.15 Fika

10.15 – 11.00 Upphandling, förfarandet och tips

Gerd Hansson och Thérèse Agehed från juridiska enheten på Riksantikvarieämbetet föreläser och svarar på frågor om upphandling och förfarandet kring det (maila gärna in frågor på förhand till: jesper.cederlund@raa.se)

11.00 – 12.00 Ljussättning och gestaltning i museimiljö

Lorang Brendløkken IALD driver företaget Ljosatt AS i Norge. Han har mångårig erfarenhet av ljusdesign och ljussättning i kultur- och museimiljöer, bland annat Kon-Tiki och Norsk Fjellsenter. Här ger han grundläggande råd om ljussättning i museimiljöer samt berättar om skillnaden mellan att jobba med LED och halogenbelysning.

12.00 – 12.15 Summering

Anders de Sinegube och Jesper Cederlund knyter ihop säcken.

12.15 – 13.15 Gemensam lunch på Restaurang Hov

Ingår i anmälningsavgiften, meddela ev. kostpreferenser senast 4 oktober.

13.15 –14.00 Museer i samverkan! (valfritt)

Med rätt val och kunskap kan teknik skapa underverk på våra museer. Men utbudet är enormt, vad är rätt och vad är fel!? Som avslutning på dagarna i Östersund bjuder Gotlands Museum och Riksantikvarieämbetet in till ett samtal om behovet av samverkan och nätverkande kring teknikfrågor.

Anmälan, tips på boende el ev bordsyta för produkter kontakta Mona Karlström på Jamtli 063-15 01 00 (mona.karlstrom@jamtli.com)

Först till kvarn, endast 50 platser, kostnad 600kr ink fika, middag, lunch.
Övriga frågor Jesper Cederlund 08-519 188 01 (jesper.cederlund@raa.se)

  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Seminarium