Kvinna och barn står framför entrén till byggnaden.
Riksantikvarieämbetet finns bland annat i Östra stallet, Storgatan 43 i Stockholm. Välkommen dit du också. Foto: (CC BY)

Nyfiken på Riksantikvarieämbetet? Besök oss i Östra stallet

Riksantikvarieämbetet är Sveriges nationella kulturarvsmyndighet. Vi leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet – för dig och för kommande generationer. Men känner du till på vilka sätt vi gör det?

Under evenemanget Kulturarvsdagen som firas denna helg runt om i landet kan du passa på att besöka Riksantikvarieämbetet i Stockholm. Under lördagen den 10 september kl. 12.00–16.00 bjuder vi in till Öppet hus i Östra stallet, på Storgatan 43.

Kom förbi och lär dig mer om vad Riksantikvarieämbetet arbetar med! Träffa några av våra medarbetare och hör vad de gör på jobbet. Ta chansen att följa med på visning nere i magasinen där våra arkiv- och bibliotekssamlingar förvaras.

Program

 • 12.30–13.00 Visning i magasinen: tema fysiskt bevarande
  Följ med på visning nere i magasinen där arkiv- och bibliotekssamlingarna förvaras. (Begränsat antal platser, först till kvarn – ingen föranmälan.)
 • 13.00–13.25 Varför ska vi bry oss om barn? – Charlotte Ahnlund Berg
  Barn och unga är nutidens, men framförallt framtidens, bevarare, användare och utvecklare av kulturarv. Hör om hur Riksantikvarieämbetet stödjer museer, arkiv och världsarv i det kulturarvspedagogiska arbetet, så att barn och unga ska få möjlighet att lära: om kulturarv och genom kulturarv. 
 • 13:30–14:00 Digitalisering av arkivmaterial – varför då? – Johan Nordinge
  Vilka är fördelarna med att digitalisera analogt arkivmaterial? Vad finns tillgängligt digitalt idag? Hur söker du fram digitala handlingar? Och vad är på gång framöver? Vi besvarar dessa frågor samt berättar om digitaliseringen av bland annat runstensplanscher, flygfotografier och medeltida kyrkokonst.  
 • 14.00–14:30 Kaffepaus  
 • 14.30–14.55 Mänskliga kvarlevor i museisamlingar – Kicki Eldh
  Riksantikvarieämbetet har tillsammans med Sametinget och museerna tagit fram stöddokument om hantering av mänskliga kvarlevor i museisamlingar. Samtidigt togs stöddokument om återlämnande fram. Mänskliga kvarlevor i museisamlingar väcker ofta frågor som; Varför finns det kvarlevor på museerna?  Vad är det för objekt? Varför finns de kvar? Riksantikvarieämbetet försöker besvara dessa frågor och kanske har du egna frågor.
 • 15.00–15.30 Visning i magasinen: Tema fysiskt bevarande
  Följ med på visning nere i magasinen där arkiv- och bibliotekssamlingarna förvaras.
 • 15.00–15.50 Film om översvämningen i Gävle
  Översvämningen i Gävle 2021 överraskade alla. I Länsmuseet Gävleborg rann vatten in genom dörrar och trängde även upp underifrån. Riksantikvarieämbetet och Länsmuseet Gävleborg har tillsammans sammanställt en film med erfarenheter från översvämningen samt tips och råd om hur museer och arkiv kan förbereda sig för att hantera liknade händelser. Vilka kontakter och förberedelser är viktiga, hur agerar man praktiskt och hur hanterar man stora mängder vattenskadat material? 

Välkomna!

Evenemangsinformation

Plats: Östra stallet, Storgatan 43, Stockholm
Start:
Slut:
 • Publicerad:
 • Uppdaterad:
 • Kategorier: Evenemang